Zupa kokosowa z kurczakiem

[Głosów:3    Średnia:5/5]

KREMOWA ZUPA Z MLEKA KOKOSOWEGO Z KURCZAKIEM

Przepis na zupę zaczerpnięty z kuchni orientalnej, z małymi modyfikacjami według Mojej Chochli. Zupa ugotowana na bazie bulionu jarzynowego z przewagą mleka kokosowego, które sprawia, że zupa jest kremowa i delikatna w smaku. Śmiało można tu zaryzykować i dodać więcej pikantnych składników, mleko kokosowe z pewnością złagodzi tą ostrość. Mam na myśli świeżo starty imbir, papryczkę chilli, czosnek, ostry sos rybny. Zapach taki, że aż kręci w nosie. Do zupy wybrałam delikatne mięso z kurczaka. Bardzo dobrze sprawdzi się również dorsz. Jednak chcę, żeby moja zupa była bardziej kokosowa, niż rybna. Zupa świetnie smakuje z makaronem nitkowym i tu polecam też nitki ryżowe. Świeża kolendra lub natka pietruszki będzie stanowić dopełnienie smaku tej doskonałej zupy, niczym z Dalekiego Wschodu. Gorąco polecam!

zupa kokosowa z kurczakiem (4)

Składniki na 4 porcje:

jedna podwójna pierś z kurczaka
3 łodygi trawy cytrynowej
kawałek korzenia imbiru
4 szalotki
1 papryczka chilli
kilka gałązek świeżej kolendry lub pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki ostrego sosu rybnego
puszka mleka kokosowego – 400 ml
200 ml bulionu jarzynowego
łyżeczka oleju kokosowego lub oleju ryżowego
sok z połowy limonki lub cytryny niewoskowanej
200 g makaronu nitki lub 2 porcje makaronu ryżowego

zupa kokosowa z kurczakiem (2)

 

W dużym garnku na oleju podsmaż obrane i pokrojone w kostkę szalotki i czosnek. Trawę cytrynową rozgnieć nożem i pokrój na duże kawałki, tak żeby można byłą ją łatwo wyłowić z garnka, dodaj do cebuli i czosnku. Zetrzyj kawałek obranego korzenia imbiru na tarce o najmniejszych oczkach wprost do garnka. Papryczkę przetnij na pół i usuń drobne pestki, opłucz pod wodą, posiekaj na drobne cząsteczki i włóż do reszty składników. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką i przesmaż do momentu uwolnienia aromatów.

Mięso z kurczak umyj dokładnie, oczyść z błon i chrząstek. Osusz i poćwiartuj na duże kawałki. Przełóż do garnka i smaż przez 2 minuty. Zalej bulionem i gotuj 5 minut. Dolej mleczko kokosowe, sos rybny i włóż poszatkowaną kolendrę, bądź pietruszkę. Gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na chwilę, po czym wlej sok z cytrusa. Wyłów trawę cytrynową z zupy i wyrzuć, a zupą zalej makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu do 4 misek.

Jeśli lubisz możesz dodać do zupy świeże kiełki np. z rzodkiewki. Zupa jest sycąca i spokojnie najedzą się nią zgłodniałe brzuchy.

Smacznego!

Print Friendly

2 Komentarze dla “Zupa kokosowa z kurczakiem

  1. Marzena pisze:

    Bardzo apetyczna zupa :-)

    1. Justyna Basista pisze:

      Dziękuję, pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *