Tarta rustykalna z jabłkami

[Głosów:8    Średnia:5/5]

Tarta rustykalna z jabłkami

Kruche ciasto pachnące masłem, po prostu rozpływa się w ustach. Z każdym kęsem odczuwa się jego wyraźny maślany smak. Jest wręcz stworzone do deserów z owocami. Możliwość przygotowania go w większej ilości i zamrożenia w porcjach to kolejny jego atut. Potem już tylko puszczamy wodze owocowej fantazji. Wracając ze spaceru natknęłam się na samotną jabłonkę, na której lśniły w pełnym sierpniowym słońcu zielone jabłuszka. Od razu zrodził się mój zapał do działania w kuchni. Jabłka były jeszcze nie w pełni dojrzałe dlatego podsmażyłam je na patelni z syropem klonowym, okraszając je masłem. Zapach już docierał do wszystkich zmysłów, a przecież to dopiero początek pieczenia. Wyjęłam z lodówki ciasto i odrywając palcami grube kawałki wylepiłam nim żeliwną patelnię. Na wierzchu rozsypałam smażone cząstki jabłek i hop do piekarnika. Przyjemności z jedzenia tarty było  nadmiar. Zadziwiające -to najłatwiejsze ciasto, a skrywa w sobie tyle smaku i aromatu. Chciałoby się krzyknąć – jeszcze….Polecam mój autorski przepis – Moja chochla.

tarta rustykalna z jabłkami (2)

Składniki dla 4 – 5 osób:

125 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 – graham
100 g mąki orkiszowej, typ 1850
szczypta soli
2 łyżki cukru brązowego
150 g zimnego masła
40 ml zimnej śmietanki kokosowej

Ponadto:

1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżki masła
3 łyżki syropu klonowego

cukier puder do oprószenia

Odmierzoną ilość mąki pszennej i mąki orkiszowej przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy sól, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Włączamy mikser i przy pomocy haka wyrabiamy ciasto. Kiedy masa zmieni się w konsystencję mokrego piasku, dodajemy po łyżce zimnej śmietanki kokosowej. Ciasto po chwili zmieni się w zbitą całość. Wyjmujemy je na blat i zagniatamy, formując kulę. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cząstki jabłek, polewamy syropem klonowym i smażymy do zrumienienia. Kiedy w kuchni unosi się woń pieczonych owoców. Odstawiamy patelnię z palnika.

Żeliwną patelnię lub naczynie ceramiczne smarujemy delikatnie tłuszczem. Schłodzone ciasto wyjmujemy na blat kuchenny i lekko rozwałkowujemy, aby łatwiej móc odrywać palcami jego kawałki. Wylepiamy ciastem całą powierzchnie patelni. Napełniamy owocowym nadzieniem i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu. Ciasto powinno być złocistobrązowe. Lekko studzimy i podajemy oprószone cukrem pudrem.

tarta rustykalna z jabłkami (1)

tarta rustykalna z jabłkami (4)

tarta rustykalna z jabłkami (3)

tarta rustykalna z jabłkami (5)

Smacznego!

Print Friendly

4 Komentarze dla “Tarta rustykalna z jabłkami

  1. piękna :) też lubię bardzo kruche i rustykalne ciasta

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję, nie ma kiedy się nią nacieszyć tak szybko znika.

  2. This is great blog, I will certainly be back.

  3. Natalia pisze:

    Uwielbiam ciasta z jabłkami. To na pewno jest pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *