Tarta pomarańczowa ze śliwkami

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Pozwól sobie czasem na małą rozpustę. Przecież nie można ciągle odmawiać słodyczy. Zaproś rodzinę, albo przyjaciół i usiądźcie razem przy stole zastawionym pięknym serwisem kawowym i częstujcie się subtelną, deserową tartą. Idealna kruchość ciasta ze słodkim, kremowym wypełnieniem. Pachnące, słodkie pomarańcze i soczyste śliwki odgrywają tu główną rolę. Pachnąca wanilią i migdałami. Rozpływa się w ustach. Nie sposób zrezygnować z jeszcze jednego kawałka. Polecam na osłodę każdego dnia.

tarta deserowa 049_1

Składniki na ciasto kruche ( forma 28 cm):
100 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej (migdały zmielone na mączkę)
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
mąka do oprószenia stolnicy

Ciasto kruche wyrabiamy w tradycyjny sposób
Krojąc masło na kawałki, dodając pozostałe składniki i szybko zagniatając na drewnianej stolnicy.
Można sobie pomóc i wykonać w robocie kuchennym z wyposażeniem w hak
Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj sól, mączkę migdałową i włóż pokrojone w kostkę mocno schłodzone masło. Mieszaj na wolnych obrotach przez chwilę, po czym wbij jajko, ciągle mieszając. Obserwuj, ciasto powinno zmienić się w konsystencję mokrego piasku. Wyłącz mikser i szybko zagnieć w zwartą kulę. Przenieś na folię spożywczą i zawiń szczelnie. Umieść w lodówce na 30 minut.

Słodkie nadzienie:
200 g kwaśnej śmietany ( 12 % tłuszczu)
125 g serka mascarpone
1 jajko
40 g cukru
1 laska wanilii
1 niewoskowana pomarańcza
3 duże śliwki
garść płatków migdałowych do posypania

Śmietanę i serek wymieszaj z jajkiem. Dodaj ziarenka wanilii i cukier. Połącz wszystkie składniki. Pomarańczę wyszoruj, obierz ze skórki i białych błon, pokrój w cienkie plastry. Śliwki opłucz, wypestkuj i pokrój w ósemki.

Rozgrzej piekarnik do 1800 C z termoobiegiem. Formę do tarty natłuść masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość okrągłej formy. Nakłuj widelcem, by ciasto nie podeszło w górę. Podpiecz na „blond” przez 10 minut.

Wyjmij i od razu poukładaj plastry pomarańczy. Zalej kremową masą. Jeszcze tylko śliwki i do piekarnika. Piecz ponownie przez 35 minut w temperaturze 150o C bez termoobiegu.

Odstaw do całkowitego wystudzenia. Posyp płatkami migdałowymi i serwuj swoim gościom.

Smacznego !

Print Friendly

2 Komentarze dla “Tarta pomarańczowa ze śliwkami

  1. Marzena pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie :-)

    1. Justyna Basista pisze:

      Bardzo dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *