Świąteczny pieczony schab i czerwona kapusta z winogronami

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Świąteczny pieczony schab z czerwoną kapustą i winogronami

Świąteczne obiady zawsze były syte i obfite. Taki już urok naszego świątecznego obrzędowania. Ilekroć każdego roku przygotowujemy na ten czas mnóstwo tych samych potraw, to i tak z całym szacunkiem oraz podziwem dla tej obfitości wracamy do tradycji bożonarodzeniowej z wielkim utęsknieniem. Nie ma nic lepszego od zapachu pieczeni w grzybowym sosie, aromatycznej kapusty, pyzatych kluseczek, wykwintnego rosołu. Co region to obyczaj. Czym byłby grudzień bez tych wszystkich pyszności z pieca z przepychem orientalnego zapachu: pieprzu świeżo mielonego, anyżu, świeżo otartej gałki muszkatołowej, ziaren ziela angielskiego, wzmacniającego korzenia imbiru, aromatycznych goździków i wreszcie pachnącej kory cynamonowej. Okres świąteczny to okazja na wykorzystanie jak najwięcej kombinacji korzennych przypraw. Ja proponuję kapustę czerwoną połączyć z cierpkim winem, słodkimi winogronami oraz chrupiącymi migdałami z gwiazdkami anyżu, kuminem i cynamonem. Nie próbowaliście – koniecznie spróbujcie nowych smaków. Czerwona, duszona kapusta dobrze zasmakuje z pieczonym schabem w czerwonej cebuli i jabłkach, zamarynowanym w soli, pieprzu i rozmarynie. Taki kawał schabu można podać na świąteczny obiad lub zjeść w formie zimnych przekąsek. Zobaczcie co będzie na moim świątecznym stole.

img_3354-001

Kapusta duszona w czerwonym winie z winogronami i migdałami

img_3338-001

 

Składniki:

1 średniej wielkości główka czerwonej kapusty
250 g ciemnych winogron ( bezpestkowych)
1 łyżka oleju z pestek winogron
3 łyżki octu balsamicznego z modeny
łyżka syropu klonowego
łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka kuminu w ziarnach
pół łyżeczki kozieradki
pół łyżeczki cynamonu
2 gwiazdki anyżu
sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy
150 g migdałów blanszowanych
100 ml wytrawnego czerwonego wina

Kapustę siekam w nieduże kwadraty i wrzucam do dużego garnka z grubym dnem i łyżką oleju z pestek winogron. Chwilę podsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam płomień i wyciskam sok z pomarańczy. Wlewam ocet balsamiczny. Duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając drewniana łyżką. Po chwili dolewam wino i i dodaję wszystkie przyprawy. Duszę kapustę do miękkości. Kiedy kapusta już prawie „dochodzi” wrzucam umyte i osuszone winogrona. Zdejmuję garnek z palnika gdy kapusta będzie miękka, a winogrona o krok od rozpadnięcia się. Gorącą czerwoną kapustę posypuję blanszowanymi migdałami. Podaję na ciepło jako dodatek do dań głównych.

Gwiazdki anyżu można wyłowić z garnka, lecz mogą też pełnić rolę dekoracyjną.

Schab pieczony z garniturem  czerwonej cebuli i jabłek

img_3343-001

Składniki:

1 kg schabu bez kości
3 łyżki zimnego masła
3 czerwone cebule
2 jabłka słodkiej odmiany
łyżka soli
pół łyżki pieprzu białego
łyżeczka tymianku
łyżeczka rozmarynu
gałązka świeżego rozmarynu

Schab myję i osuszam. Nacieram solą, pieprzem i ziołami. Umieszczam w naczyniu, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc.

Do dużej brytfanny wkładam zamarynowany schab. Dodaję obraną i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, ćwiartki jabłka bez gniazd nasiennych oraz gałązkę rozmarynu. Na wierzchu rozcieram zimne masło i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C. pod przykryciem przez 40 – 60 minut. Najlepiej gdy wbijemy w mięso termometr kuchenny i będziemy piec do czasu, aż wskaże 65 st.

Pieczony schab polewam powstałym sosem z pieczenia i podaję z ciepłą czerwoną kapustą.

img_3347-001

img_3369-001

Smacznego !

Print Friendly

Komentarz dla “Świąteczny pieczony schab i czerwona kapusta z winogronami

  1. Fitgirl pisze:

    Nowa odsłona czerwonej kapusty. Pyszna, dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *