Sernik kawowy z figami

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Idealny sernik powinien być równy jak stół. To słowa mistrzów cukiernictwa, choć legendarne polskie serniki pękały w szwach – dosłownie. Przygotowałam przepis na prawie idealny sernik. Dlaczego „prawie,, bo sernik nie rośnie. Pozostanie płaski i zachowa pierwotną formę. Jestem ciekawa czy kawa z figami przypadnie wam do gustu. Częstą przekąską do porannej kawy jest dla mnie właśnie figa.Goryczkę kawy przełamuje słodycz figi, która pozostaje przez dłuższą chwilę w ustach. Dlatego pewnego ranka stworzyłam ten o to sernik kawowy z figami.

Składniki na spód: (tortownica 23 cm)

250 g ciasteczek maślanych
50 g masła
2 łyżeczki kawy zbożowej

W rondelku rozpuścić masło i kawę, odstawić. Ciasteczka rozdrobnić mikserem do konsystencji piasku, dodać przestudzone masło i zmiksować. Otrzymaną mieszankę wklepać w dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno). Włożyć do lodówki na 30 minut do stężenia.

Masa serowa:

650 g twarogu na sernik
100 g serka mascarpone
50 g masła
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
4 jaja rozmiaru L
pół szklanki śmietanki kremówki 36%
50 ml likieru kawowego
2 łyżki cappucino
4 łyżki kawy zbożowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietankę podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim cappuccino. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, mascarpone i zmiksować. Wbijać po jednym jajku , miksując po każdym dodaniu, ale tylko do połączenia się składników. Do masy serowej dodać kremówkę, likier kawowy, kawę zbożową. Krótko zmiksować.

 

masa serowa

Masa serowa

Następnie całą masę wylać na ciasteczkowy spód. Figi pokroić i wrzucić do masy , tak aby lekko wystawały poza masę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową (zewnętrzne boki i dno), aby zapobiec przedostaniu się wody do naszego sernika. Umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym i wypełniamy do połowy tortownicy wrzątkiem.

1.Owijanie folią

1.Owijanie folią

2. Owijanie folią

2. Owijanie folią

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 1 godzinę. Sernik powinien być ścięty i płaski. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i zdejmujemy folię. Całkowicie wystudzony sernik wkładamy na całą noc do lodówki.

Polecam do porannej kawy.

Print Friendly

Komentarz dla “Sernik kawowy z figami

  1. Bożena pisze:

    takiego sernika to jeszcze nie jadłam. SUPER!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *