Rolada indycza z pieczarkami

[Głosów:5    Średnia:5/5]

ROLADA INDYCZA Z PIECZARKAMI CEBULKĄ I KARDAMONEM

Rolada, roulada, albo jak kto woli filet z indyka nadziewany pieczarkami z cebulą. Propozycja rodzinnego obiadu niedzielnego. Pieczarki podsmażone z cebulą i przyprawione aromatycznym kardamonem, który świetnie podkreśla smak nadzienia. Faszerowanego indyka możemy zjeść w formie pieczeni jako główne danie, ale też w formie zimnej płyty podawanej na kolację. Świetnie smakuje z pieczonymi warzywami, ziemniakami lub świeżą sałatą.

Rolada z indyka (5)

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś rośnie również na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Używany jest najczęściej na Bliskim i Dalekim Wschodzie, natomiast na zachodzie znaleźć go możemy w holenderskich ciastkach oraz w skandynawskich wypiekach, a także w napoju alkoholowym akvavit (tradycyjny norweski trunek, produkowany od XV wieku).

Kardamon jest częstym dodatkiem dań curry, jest kluczowym składnikiem potraw typu pilaw (potrawy z ryżu). Kardamon jest często dodawany do indyjskich słodkich potraw i napojów. Ze względu na swą wysoką cenę, jest postrzegany jako „świąteczna” przyprawa. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, szczególnie marynowane śledzie, grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków.

Nadaje smak kremom i niektórym rosyjskim likierom. Kardamon można również żuć (jak orzechy), zwłaszcza tam, gdzie jest łatwo dostępny, tak jak np. w Indiach Wschodnich. Nadaje ciekawą nutkę smakową tureckiej kawie, która przez Arabów serwowana jest z namaszczeniem.

Składniki na 8-10 porcji:

1,5 kg filetu z indyka
250 g pieczarek
1 duża cebula lub 2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
masło do smażenia lub olej kokosowy
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska, pieprz czarny, świeżo mielony
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
250 ml bulionu jarzynowego
100 ml białego wina ( niekoniecznie)

Sos:
500 ml bulionu drobiowego lub z jarzyn
250 ml białego wina (można pominąć)
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Ponadto:
sznurek
wykałaczki

1. Na patelni roztopić odrobinę masła razem z oliwą, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać posiekane, umyte pieczarki. Mieszając smażyć przez około 3 minuty, następnie dodać drobno posiekany czosnek, kardamon i paprykę. Wymieszać i odstawić z ognia. Ostudzić.
2. Piekarnik nagrzać do 1800 C. Filet z indyka opłukać i osuszyć, położyć na desce i naciąć w poprzek zaczynając od najcieńszej części i otworzyć mięso jak książkę (nie docinamy filetu do końca). Przykryć kawałkiem folii spożywczej i roztłuc na trochę cieńszy, równy filet (około 3 – 4 cm grubości). Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wysmarować oliwą. Rozłożyć nadzienie pieczarkowe zaczynając od środka, pozostawiając około 3 – 4 cm brzeg bez nadzienia. Zwinąć ciasno filet zaczynając od krótszego boku. Związać kilkoma kawałkami sznurka. Końce zapiąć kilkoma wykałaczkami. Posypać czosnkiem niedźwiedzim.  Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na noc.

Rolada z indyka (2)
3. Roladę umieścić łączeniem do dołu w dużym naczyniu żaroodpornym, polać 1 łyżką oliwy extra vergine, podlać białym winem i bulionem. Piec przez ok.1 godzinę na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, przykryć luźno folią aluminiową i odstawić na 15 minut (wcześniej nie należy kroić ponieważ rolada się rozpadnie).

Rolada z indyka (3)
4. Zlać do rondelka powstały płyn podczas pieczenia mięsa, bezpośrednio przez sitko. Dodać bulion i wino i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Następnie wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, uprzednio rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać i gotować przez około 2 – 3 minuty aż sos zgęstnieje. Zdjąć sznurki z pieczeni i wyjąć wykałaczki, pokroić na plasterki i podawać z sosem.

Smacznego!

Print Friendly

2 Komentarze dla “Rolada indycza z pieczarkami

  1. mopswkuchni pisze:

    Wygląda wspaniale i na pewno też świetnie smakuje. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016, która kończy się już dziś.

    1. Justyna Basista pisze:

      Dziękuję za komentarz i zaproszenie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *