Ratatouille z szynką i soczewicą

[Głosów:6    Średnia:5/5]

RATATOUILLE Z SZYNKĄ I SOCZEWICĄ

Ratatouille kojarzy się głównie chyba tylko dzieciom z tytułem animowanego filmu o uroczym szczurze, który marzy o tym, by zostać szefem kuchni. Od dziś moje skojarzenia będą tylko z potrawą ratatouille, rodem z Prowansji. Jej spolszczona nazwa to ratatuja. To nic innego jak jarzynowa potrawka w sosie własnym z przewagą bakłażana i cukinii, wypełniona aromatem ziół prowansalskich. Tak już jest – Włosi mają peperonate, a Francuzi ratatouille. Na wstępie zaznaczam nie będę trzymać się kurczowo tradycyjnego przepisu. Do tradycyjnych zapisków odsyłam do francuskiej literatury kulinarnej. Nie chciałabym nikogo kopiować, przepisów i na tą potrawę jest wiele, ale nie według Mojej Chochli. Szczerze wolałabym to danie w wersji wegetariańskiej, ale moi domownicy nie byliby do końca zachwyceni. Dlatego pojawiła się też szynka, która całkiem dobrze współgra z warzywami po prowansalsku;-) Istotnie, zrezygnowałam z ryżu i podałam ratatuję z zieloną soczewicą. W końcu to moja kuchnia i ja decyduję o treści moich potraw. Gorąco zachęcam do przyrządzenia polskiej ratatuj z Moją Chochlą 😉 (Pan Michael Moran kazałby mi teraz ściągnąć swój fartuch);-)

ratatouille z szynką i soczewicą (5)_1

Składniki na 3 porcje obiadowe:

200 g zielonej soczewicy
1 średniej wielkości bakłażan
1 cukinia
1 cebula
1 puszka pomidorów
200 g wędliny: szynki lub kiełbasy
4 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki wytrawnego wina, które możesz pominąć (niekoniecznie francuskiego 😉
300 ml wody
oliwa do smażenia
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki

1. Pokrój drobno czosnek i cebulę. Umytą cukinię i bakłażana też pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i przesmaż czosnek z cebulą, po chwili dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez chwilę, potrząsając patelnią.
3. Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w małe cząstki szynkę. Podlej wodą. Zioła rozetrzyj w dłoniach (uwolnisz więcej aromatu) i dodaj do potrawy. Delikatnie wymieszaj. Chodzi o to, żeby warzywa zachowały swój kształt. Gotuj pod przykryciem 15 minut.
4. Zdejmij pokrywkę, wlej 2 łyżki wina. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw jeszcze chwilę na ogniu, by zredukować częściowo płyn.

ratatouille z szynką i soczewicą (1)_1
5. Ugotowaną w osolonej wodzie soczewicę rozłóż na talerzu, a na środku nałóż ratatouille. Przybierz posiekanym świeżym koperkiem, podawaj natychmiast.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *