Dżem z aronii i jabłek

[Głosów:4    Średnia:4.3/5]

Dżem z aronii i jabłek

Koniec sierpnia do ostatni dzwonek na letnie przetwory z leśnych owoców. Na kameralną plantację aronii w sąsiedzkiej miejscowości, w prywatnym ogródku natknęłam się zupełnie przypadkiem. Serdeczna miła pani podarowała mi od serca mały koszyczek czarnych jagód, z których zrobiłam przetwory. Pełna optymizmu, podziękowałam i ucieszyłam się na  myśl o pysznym dżemie. Aronię uprzednio zamroziłam w woreczkach, ten zabieg pozwala na pozbycie się nieprzyjemnej, cierpkiej goryczki, która jest charakterystyczna dla tego owocu. Do aronii dodałam kwaśne jabłka i przyprawiłam gorący dżem korzennymi przyprawami. W smaku wyszedł całkiem niezły, konsystencja też zadowalająca. Lubię dżemy nieprzesłodzone, ale zawsze można użyć więcej cukru, niż jak podano w przepisie. Zapach cynamonu, kardamonu roznosił się ochoczo w pomieszczeniach. Czuć niestety ostatnie podrygi lata. Doskonały moment na domową produkcję nie tylko dżemów, ale warto też pomyśleć o soku z aronii i wykorzystywać go w profilaktyce leczniczej. Same zalety z letnich przetworów. Zapraszam na dżem z aronii i jabłek z korzenną nutą cynamonu i kardamonu, który zmienia smak owoców nie do poznania.

dżem z aronii i jabłek (3)

Aronia to apteka prosto z krzaka, dzięki bioflawonoidom i rutynie, posiada bowiem właściwości lecznicze. Poprawia kondycję naczyń krwionośnych, przez co jest polecana osobom ze skłonnościami do żylaków i miażdżycy. Owoc ten jest także wykorzystywany do regulacji nadciśnienia tętniczego oraz jako specyfik zapobiegający odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic i chroniący przed chorobami serca. Co ciekawe, dżem z aronii ma również działanie uspokajające. Nie ma co zwlekać, zrób ten dżem już dziś!

Pamiętaj !

Aronia to produkt wpisany na polską listę super food – super żywności

Składniki na 2 l dżemu:

500 g aronii mrożonej
0,5 kg jabłek kwaśnej odmiany np: papierówek
0,5 do 1kg cukru kryształu ( ilość cukru zależy od preferencji)
laska cynamonu
łyżeczka kardamonu
4 goździki

Rada

Zanim rozpoczniemy przygotowania dżemu z aronii, należy owoce umyć i osuszyć. Umieścić w plastikowych woreczkach i zamrozić. Po 2 -3 dniach będą gotowe do produkcji przetworów.

Przepis na niego jest bardzo łatwy a sam dżem z aronii niezwykle zdrowy. To przepis, który trzeba wypróbować!

dżem z aronii i jabłek (1)

Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem wrzucamy zamrożone owoce. Ustawiamy średnią moc palnika. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cząstki. Kiedy aronia puści znaczną ilość soku, dodajemy pokrojone jabłka i zasypujemy cukrem. Zmniejszamy ogień i dusimy godzinę. W między czasie wkładamy do garnka laskę cynamonu i przyprawiamy kardamonem oraz goździkami. Gdy owocowa masa zgęstnieje i nabierze szklistości zestawiamy z palnika. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy dżem. Wyjmujemy laskę cynamonu. Wybieramy słoiki typu klik. Wyparzamy słoiki  wraz z nakrętkami. Wycieramy do sucha czystą bawełnianą ściereczką. Gorący dżem rozlewamy do słoików, mocno dokręcamy i odwracamy do góry dnem. Ustawiamy na kuchennej ściereczce do czasu zamknięcia. Wklęsła nakrętka oznacza prawidłowe zamknięcie słoika. Tak przygotowane przetwory możemy przechowywać nawet do roku w chłodnym, zacienionym miejscu np: piwnicy, spiżarce.

Dżem sprawdzi się nie tylko jako słodki dodatek do białego sera, czy naleśników, ale także do obiadów  (zimnych mięs, zwłaszcza drobiu i dziczyzny).

dżem z aronii i jabłek (4)

dżem z aronii i jabłek (1)

dżem z aronii i jabłek (2)

Smacznego !

Polecam mus jabłkowy do tart i szarlotek

DOMOWY MUS JABŁKOWY Z CYNAMONEM

DOMOWY MUS JABŁKOWY Z CYNAMONEM

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *