Duszona młoda kapusta z botwiną

[Głosów:4    Średnia:5/5]

MŁODA KAPUSTA I MŁODE BURACZKI ZE ŚMIETANKĄ I KOPERKIEM

Kapusta z botwiną na gorąco to proste, niewyszukana potrawa, lecz jej smak nie ustępuje wykwintnej kuchni. Przepis zaczerpnięty z przepiśnika mojej mamy, nieco zmodernizowany przez córkę. To nasz rodzinny sposób na ciepłą kapustę do obiadu, która zawsze wszystkim smakuje. Ma być smacznie i prosto – o to chodzi. Poszatkowana młoda kapusta i botwina, naszpikowana jest rozmaitymi przyprawami i ziołami w otoczce śmietanki i świeżego koperku. Będzie stanowić doskonałe dopełnienie każdego głównego dania. Smakuje dobrze na ciepło i wersji schłodzonej. To idealny moment na dania z zawartością wiosennych warzyw. Jedzmy ich jak najwięcej, nie odmawiajmy źródła naturalnych wartości odżywczych. Są w naszym zasięgu ręki. Maj i czerwiec to sezon sprzyjający nie tylko dla kuchni jarskiej, ale też dla wszystkich, którzy kochają warzywa. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania!

kapusta i botwina 132_1

 

Składniki dla 4-5 osób:

1 główka młodej kapusty
1 pęczek botwiny
1 pęczek koperku
szklanka śmietany kremówki w tem pokojowej
łyżeczka cukru nierafinowanego ( nie koniecznie)
sól do smaku
5 nasion jałowca
kilka ziaren czerwonego pieprzu
łyżka majeranku
łyżeczka rozmarynu
szczypta kardamonu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
500 ml bulionu warzywnego (seler, marchew, pietruszka, por)

kapusta i botwina 137_1

Rozłóż liście kapusty i dokładnie umyj. Poszatkuj w cienkie paski. Botwinę staranie umyj i pokrój drobno liście oraz łodygi. Młode korzenie pozostaw np; na zupę. Warzywa przełóż do dużego garnka z grubym dnem i zalej bulionem. Duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, kardamon i posól wszystko do smaku. W moździerzu rozgnieć jałowiec i czerwony pieprz, wsyp do garnka. Wymieszaj drewnianą łyżką. Zdejmij pokrywkę, zmniejsz płomień gazu i pogotuj jeszcze chwilę, by zredukować płyn. Śmietanę zmieszaj z odrobiną bulionu z garnka i wlej prosto do warzyw. Mieszaj i spróbuj, czy ci smakuje. Możesz doprawić więcej solą, pieprzem i cukrem. Podawaj na gorąco ze świeżo posiekanym koperkiem. Polecam – Moja Chochla!

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *