Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami i camembertem

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami i camembertem

Jak ja uwielbiam takie zapiekanki. Oszczędność czasu, niewiele bałaganu w kuchni i najwięcej przyjemności z jedzenia. Wspólna ciepła obiadokolacja w gronie najbliższych. Na stole gorąca zapiekanka z kaszy jaglanej przekładana pikantnym serem francuskim ze szpinakiem, fasolką szparagową i chrupiącą cukinią, oprószona włoskimi ziołami. Pyszny, sycący posiłek. Nie pogardziłby nim nawet zapalony wegetarianin. Nic dodać, nic ująć prosty przepis na sprawdzone i smaczne danie. Polecam – Moja Chochla.

zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami-i-camembertem-5_wynik

Składniki dla 4 osób:

2 filiżanki kaszy jaglanej
250 g sera camembert
250 g świeżego szpinaku
1 cukinia
150 g żółtej fasolki szparagowej
200 ml słodkiej śmietany 30 % tłuszczu
łyżka oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
zioła włoskie do oprószenia
zioła dalmatyńskie do oprószenia
6 pomidorów suszonych dla polepszenia aromatu
1 cebula dymka

zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami-i-camembertem-1_wynik

Kaszę jaglaną ugotuj według tego przepisu przepis na kaszę jaglaną

Szpinak płuczę na sitku i odsączam z wody. W niedużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Duszę szpinak do momentu utraty jego objętości. Wyciskam czosnek wprost do garnka. Doprawiam solą. Kiedy woda ze szpinaku już odparuję dodaję śmietankę i zagotowuję. Odstawiam.

Cukinie myję i kroję na cienkie plastry. Fasolkę obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Ser camembert kroję na plasterki. Nagrzewam piekarnik do 180 st. C.

Do dużego naczynia żaroodpornego przekładam połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Układam część plasterków sera i rozprowadzam po całej powierzchni szpinak. Nakładam pozostałą porcję kaszy jaglanej. Teraz kolej na fasolkę szparagową i plastry cukinii. Posypuję obficie ziołami włoskimi, które mają w składzie sól oraz ziołami dalmatyńskimi. Przykrywam pozostałą częścią sera. Dodaję posiekane suszone pomidory i zapiekam przez 35 minut. Góra lubi się przypiec ( można przykryć pokrywką lub folią aluminiową).

Lekko przestudzoną zapiekankę kładę na kratkę i podaję na stół. Kroję w kwadraty i posypuję świeżo posiekaną dymką.

zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami-i-camembertem-3_wynik

zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami-i-camembertem-4_wynik

zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami-i-camembertem-2_wynik

Smacznego !

Print Friendly

2 Komentarze dla “Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami i camembertem

  1. JoannaP pisze:

    Super pomysł. Zrobię taka na obiad.

    1. Justyna pisze:

      To świetny pomysł!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *