Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami i camembertem
Jak ja uwielbiam takie zapiekanki. Oszczędność czasu, niewiele bałaganu w kuchni i najwięcej przyjemności z jedzenia. Wspólna ciepła obiadokolacja w gronie najbliższych. Na stole gorąca zapiekanka z kaszy jaglanej przekładana pikantnym serem francuskim ze szpinakiem, fasolką szparagową i chrupiącą cukinią, oprószona włoskimi ziołami. Pyszny, sycący posiłek. Nie pogardziłby nim nawet zapalony wegetarianin. Nic dodać, nic ująć prosty przepis na sprawdzone i smaczne danie. Polecam – Moja Chochla.
Składniki dla 4 osób:
2 filiżanki kaszy jaglanej
250 g sera camembert
250 g świeżego szpinaku
1 cukinia
150 g żółtej fasolki szparagowej
200 ml słodkiej śmietany 30 % tłuszczu
łyżka oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
zioła włoskie do oprószenia
zioła dalmatyńskie do oprószenia
6 pomidorów suszonych dla polepszenia aromatu
1 cebula dymka
Kaszę jaglaną ugotuj według tego przepisu przepis na kaszę jaglaną
Szpinak płuczę na sitku i odsączam z wody. W niedużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Duszę szpinak do momentu utraty jego objętości. Wyciskam czosnek wprost do garnka. Doprawiam solą. Kiedy woda ze szpinaku już odparuję dodaję śmietankę i zagotowuję. Odstawiam.
Cukinie myję i kroję na cienkie plastry. Fasolkę obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Ser camembert kroję na plasterki. Nagrzewam piekarnik do 180 st. C.
Do dużego naczynia żaroodpornego przekładam połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Układam część plasterków sera i rozprowadzam po całej powierzchni szpinak. Nakładam pozostałą porcję kaszy jaglanej. Teraz kolej na fasolkę szparagową i plastry cukinii. Posypuję obficie ziołami włoskimi, które mają w składzie sól oraz ziołami dalmatyńskimi. Przykrywam pozostałą częścią sera. Dodaję posiekane suszone pomidory i zapiekam przez 35 minut. Góra lubi się przypiec ( można przykryć pokrywką lub folią aluminiową).
Lekko przestudzoną zapiekankę kładę na kratkę i podaję na stół. Kroję w kwadraty i posypuję świeżo posiekaną dymką.
Smacznego !
Super pomysł. Zrobię taka na obiad.
To świetny pomysł!