Zapiekane warzywa z serem i ziołami

[Głosów:3    Średnia:4/5]

ZAPIEKANE WARZYWA Z SEREM I ZIOŁAMI

Tak przygotowane warzywa przypadną każdemu do gustu. Warzywa nie muszą być nudne i mdłe. Jeśli nie potrafimy jeść warzyw bez żadnych dodatków, to możemy przygotować je z różnymi dipami, zapiekać oprószone dużą ilością przypraw, ziół pod kołderką ulubionego sera. Takiej zapiekanki warzywnej nie odmówią nawet dzieci. Nie zawsze podawana dzieciom marchewka z groszkiem będzie znikać z talerza. Zachęćmy nasze dzieci do wspólnego przygotowania posiłku. Pozwólmy im wybrać warzywa. Niech pomogą przy obieraniu i krojeniu. Przy okazji mogą odkrywać nowe smaki i zapachy, a nóż przekonają się do nielubianej cukinii, czy selera. Niech to będzie dla nich odkrywcza przygoda. Wybierzmy wolny dzień, pośpiech nie jest wskazany, to przecież forma spędzenia rodzinnego czasu. Koniecznie siądźcie razem i konsumujcie, zachwalając mmm….. jakie to dobre.

zapiekane warzywa z serem i ziołami (2)

Składniki na 4 porcje ( rodzinny posiłek pełen aromatycznych warzyw):

1 duży batat
1 duża cebula
1 cukinia
1 burak
1 mały seler ( korzeń)

Ponadto:

100 g sera cheddar
sól i pieprz do smaku
łyżka oregano
łyżka bazylii
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki rozmarynu
8 pomidorów suszonych z zalewy w oliwie

kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji

Batat, cebulę, burak i seler obieramy i myjemy. Cebulę siekamy w pióra, a batat, burak i seler w cienkie plastry. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w grubsze plasterki. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym układamy naprzemiennie wszystkie warzywa, począwszy od batatu, selera, cukinii. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie rozkładamy pióra cebuli, dalej plastry buraka, a na sam koniec posypujemy startym na tarce, na grubych oczkach cheddarem. W moździerzu ucieramy wszystkie zioła wraz z obranym czosnkiem i rozsypujemy na górnej warstwie sera. Teraz kroimy w paski suszone pomidory i rozkładamy w naczyniu. Pozostałą oliwą z zalewy skrapiamy warzywa i przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w temperaturze 200 0 C przez 20 minut. Zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut, tak aby wierzch zapiekanki warzywnej nieco się zrumienił.

zapiekane warzywa z serem i ziołami (4)

Zapiekane warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, lub możesz je podać z pieczenią.

Propozycje podania:

ROLADA Z INDYKA

ROLADA Z INDYKA Z PIECZARKAMI

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *