ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I FETĄ
Przepis na zapiekankę nie powstał bez powodu. Postawiłam sobie cel. Upiekę spód z mąki gryczanej, bazując na recepturze kruchego ciasta. Pomysł przeszedł wiele eksperymentów i doczekał się też swojego sukcesu. Oczywiście ciasto nigdy nie będzie tak smakowało jak w tradycyjnej tarcie. Pominęłam masło, by odchudzić potrawę. Jedyna zaleta, ciasto gryczane nie musi być wałkowane ponieważ pozbawione jest elastyczności i nie wymaga leżakowania w lodówce. Wylewamy je do foremki i podpiekamy, a następnie nakładamy ulubiony farsz, tudzież warzywa z fetą. Daniem mogą śmiało zainteresować się wegetarianie. Zapiekanka wyglądem do złudzenia przypomina tartę, można ją też kroić jak kawałki pizzy. Jest niezwykle sycąca, smaczna i bogata w cenne składniki odżywcze. Przekonaj się i przetestuj mój przepis. Polecam – Moja Chochla.
Dlaczego warto zamienić mąkę pszenną na mąkę gryczaną? Sprawdź
Składniki na 4 porcje:
Ciasto (użyłam formy na tartę o 27 cm średnicy)
60 g mąki gryczanej
80 g mąki bezglutenowej, ja użyłam mąki kokosowej
250 ml mleka bez laktozy lub mleka roślinnego
3 jajka rozmiaru M
szczypta soli
oliwa do posmarowania formy na tartę
W misce zmieszaj jajka z mąką, mlekiem i solą. Wysmaruj foremkę oliwą i wyłóż na nią cienką warstwę ciasta. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C i podpiecz ciasto przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i postaw na desce.

Przed pieczeniem
Warzywa:
1 duża papryka
2 łodygi selera naciowego
200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
150 g fety
4 łyżki pasty pomidorowej ( domowej lub gotowej)
sól, pieprz
przyprawa garam masala
garść świeżej posiekanej kolendry
Fasolkę wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy. Potrząsaj patelnią od czasu do czasu i smaż al dente. Przypraw garam masala. Odstaw z palnika.
Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się przyrumieni dołącz umyty, seler naciowy, pokrojony w małe kawałki. Następnie opłucz paprykę. Wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w małą kosteczkę, dodaj do warzyw na patelni. Obierz ząbek czosnku i drobno posiekaj, wrzuć do warzyw. Mieszaj, dopraw solą i pieprzem oraz przyprawą garam masala. Próbuj, smakuj, doprawiaj według własnego smaku. Gdy warzywa lekko zmiękną, zdejmij z palnika.
W rondelku podgrzej pastę pomidorową ( przetarte pomidory z koncentratem pomidorowym). Wyciśnij ząbek czosnku wprost do sosu pomidorowego. Posól. Zagotuj i odstaw.
Na podpieczonym spodzie gryczanym rozsmaruj sos pomidorowy. Nałóż zieloną fasolkę, warzywa z drugiej patelni, pokrojoną w kostkę fetę. Włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 40 minut.
Wyjmij z piekarnika i lekko przestudź na kratce. Posiekaj świeżą kolendrę i posyp nią pokrojoną na kawałki zapiekankę.
Smacznego!