Wiosenna sałatka

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Talerz pełen wiosennych rozmaitości. Wspaniale wpisze się w zestaw wielkanocnych potraw na Twoim rodzinnym stole. Znajdzie tu pikantną, soczystą rukolę, czerwoną cebulę, kozi ser, pomidorki koktajlowe, słodkie winogrona i jajka. Wszystko okraszone dressingiem z oliwy i octu balsamicznego. Składniki idealnie komponują się razem z sosem. Piękne ożywiające barwy wiosennego krajobrazu, który niestety jeszcze nie jest nam dane podziwiać za oknem. Pocieszmy się chociaż smaczną, świeżą sałatką. Przygotujcie ją nie tylko na święta. Znakomita na każdą okazję. Polecam !

Smacznie i kolorowo;-)

Smacznie i kolorowo;-)

Składniki na 4 porcje:

150 g rukoli
1 mała cebula czerwona
150 g koziego sera z zalewy
kilka pomidorków koktajlowych
kilka czerwonych winogron
2 jajka ugotowane na twardo

Dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz świeżo mielony
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazyli
1/2 łyżeczki szuszonego oregano

1. Weź duży półmisek. Poukładaj na nim liście umytej rukoli.
2. Cebulę obierz i posiekaj w pióra, połóż na sałacie.
3.Kozi ser pokrój w kostkę i rozłóż równomiernie na sałacie.
4. Pomidorki umyj i przekrój na połówki, ułóż na sałacie
5. Winogrona umyj, przekrój i usuń drobne pesteczki, także poukładaj na sałacie.
6. Oprósz solą i pieprzem, teraz połóż jajka pokrojone w ćwiartki.
7. Zmieszaj wszystkie składniki na dressing. Przed podaniem polej sałatkę.

Smacznego!

Print Friendly

Komentarz dla “Wiosenna sałatka

  1. Ike Lazar pisze:

    Dobry artykuł. Super stronka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *