Wieprzowina po chińsku

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Szynka wieprzowa to kawałek zadniej nogi. Można kupić ją w całości z kością, albo bez lub pokrojoną na mniejsze kawałki. Ja wybrałam zgrabną kulkę, która idealnie sprawdziła się w roli chińskiego dania. Oczywiście za sprawą marynaty z przewagą azjatyckich dodatków. Nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak marynata z mieszanką ziół, sosów i aromatycznych przypraw. Im dłużej mięso leży w marynacie, tym intensywniejszy zyskuje smak. Przygotowałam marynatę sojowo – miodową z dodatkiem między innymi: korzeniem imbiru, wina chińskiego, czosnku. Szynka nasączona marynatą leżakowała w lodówce 12 godzin. To wystarczająco, by nadać mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Upieczoną szynkę podałam moim domownikom z ryżem jaśminowym i papryką. Mój mąż był zachwycony daniem. Polecam na rodzinne obiady.

Wieprzowina po chińsku (6)

Składniki na 3-4 porcje:
1,5 kg szynki wieprzowej ( kulki na pieczeń)
200 g ryżu jaśminowego
1 czerwona papryka

Marynata sojowo – miodowa:
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki chińskiego wina ryżowego, może być też słodka sherry
1 i 1/2 łyżeczki miodu
2 i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
łyżka przyprawy chińskiej
łyżka drobno posiekanego imbiru
2 rozgniecione ząbki czosnku

Składniki na marynatę połącz ze sobą w szklanej , dużej misce. Włóż do niej umyte i osuszone mięso i dokładnie je natrzyj marynatą z każdej strony. Przykryj folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Następnego dnia mięso przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Umytą paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski, dodaj do mięsa. Przykryj naczynie pokrywką i piecz 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 0 C.

Ryż jaśminowy wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 15 minut.

Na środku dużej tacy nałóż przy pomocy szczypców parującą szynkę, obłóż dookoła ryżem i papryką. Polej powstałym podczas pieczenia sosem. Pycha!

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *