Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia

[Głosów:5    Średnia:5/5]

Truskawkowy przekładaniec

Tortownice w czerwcu jak co roku wypełniam ciastami z owocami, a słoiki konfiturami. Piekę teraz bardzo dużo, ale staram się jeszcze zachować umiar. Moja miłośc do truskawek jest teraz w największych uniesieniach. Oprócz kilku zgrabnych słoiczków z truskawkowym dżemem ustawilam w spiżarce nawet słodkie kompoty, które moja rodzina zdążyła juz częściowo wypić. Śmieje się, bo takie pyszności muszę ukrywać w tajemnicy, by przetrwały do zimy. Ten przepis, który wam teraz przedstawię będzie oczywiście z truskawkami. Trudno mi do końca określić jaki to rodzaj ciasta. Z pewnością należy do deserów, które powtórzysz nie raz. Bez pieczenia, szybko i łatwo namieszasz składniki i myk do lodówki. Możesz już tylko czekać na gości, a pyszny deser będzie się chłodził. Połączenie kwaśnych owoców ze słodkim kremem od zawsze budziło zachwyt podniebienia. Skombinuj więc produkty i do dzieła, przed tobą smaczne wyzwanie.

truskawkowy przekładaniec na zimno (1)

Składniki na 12 porcji:

2 opakownnia herbatników
120 g orzechów nerkowców
2 dojrzałe banany
330 ml śmietany kremówki 30 %
250 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 kg truskawek

Posypka:

okruchy z herbatników
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej

truskawkowy przekładaniec na zimno (5)

Wykonanie:

Na dnie formy poukładaj ciasno herbatniki, jeden obok drugiego ( jeśli to konieczne przytnij nożem pod wymiar blaszki).

W misie miksera umieść zimną śmietanę i ser mascarpone. Ubijaj końcówką do ubijania piany. Dodaj cukier puder. Ubijaj do momentu otrzymania jednolitego kremu.

Nerkowce zmiel przy pomocy młynka na mączkę. Banany rozgnieć widelcem na papkę. Wymieszaj orzechy z rozgniecionymi bananami.

Masą bananową posmaruj pierwszą warstwę herbatników. Następnie wyłóż drugą warstwę herbatników. Teraz ułóż całe, odszypułkowane, umyte truskawki. Na owoce nałóż krem śmietanowy. Starannie wyrównaj na calej powierzchni krem ( truskawki powinny być w nim zatopione).

Kawałki pozostałych herbatników, cynamon, kakao i kawę rozpuszczalną zmiksuj na pyłek. Powstałą posypką udekoruj slodki przekładaniec.

Schłodź minimum 2 godziny przed podaniem. Przechowuj w lodówce. Pokrój w kostkę ostrym nożem.

truskawkowy przekładaniec na zimno (2)

truskawkowy przekładaniec na zimno (3)

truskawkowy przekładaniec na zimno (4)

Smacznego!

Print Friendly

2 Komentarze dla “Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia

  1. Alutka34 pisze:

    Mega pyszne ciacho

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *