Truskawkowy deser z kremem orzechowym dla dzieci

[Głosów:5    Średnia:4.8/5]

Truskawkowy deser z orzechowym kremem

Galaretka z truskawkami to już klasyka wśród deserów z sezonowymi owocami. Kwaskowate truskawki idealnie zatapiają się w słodkiej galaretce i rozpływają się w ustach, a przygotowanie takiego deseru jest banalnie proste. Czy wasze dzieciaki też uwielbiają truskawki?? U nas truskawki w maju i czerwcu jada się codziennie. Nie sposób przecież odmówić malcowi, który oprócz bananów kocha truskawki, sama też miksuję je, tworząc pyszne koktajle z innymi owocami jak szalona. Wymyślam dla mojego syna przeróżne desery, wszystko zrobię, by zaskarbić jego kubki smakowe. To mój mały krytyk kulinarny. Galaretkę truskawkową tym razem połączyłam z kremem śmietankowym i serem ricotta, dodałam domowej roboty krem z orzechów laskowych, którego przepis znajdziecie TUTAJ. Muszę podkreślić, że nie spodziewałam się takiego wow… Słodycz przełamana kwaśnymi owocami i krem z prawdziwym, domowym masłem orzechowym z dodatkiem kakao. Można się zapomnieć i zatrzymać w czasie. Ten deser powstał dla wszystkich dzieciaków, bo przecież każdy z nas jest dzieckiem. Nie żałujmy tego dnia słodkich przyjemności. Życzę wszystkim tyle samo słońca i uśmiechu przez cały rok. Bawmy się w dobrym towarzystwie!

Deser można przygotować w dwoch wersjach. W zależności od wyboru produktów twój deser może być zdrowy.

deser z galaretką truskawkową i orzechowym kremem

deser z galaretką truskawkową i orzechowym kremem

Składniki dla 5 osób:

400 g świeżych truskawek
300 ml soku z truskawek i 3 łyżeczki agaru lub jedna galaretka truskawkowa
250 ml śmietany kremówki 30 %
250 g sera ricotta
2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
4 kopiaste łyżki domowego kremu z orzechów laskowych lub dowolnego gotowego kremu orzechowego ( niesolonego)
łyżka nasion szałwi hiszpańskiej ( chia) – opcjonalnie lub startej czekolady

Przepis na domowe masło orzechowe KREM Z ORZECHÓW LASKOWYCH

domowe masło orzechowe z kakao (2)

domowe masło orzechowe z kakao 

Wykonanie

Truskawki myję i odszypułkuję, pozostawiam na sitku do odsączenia wody.

W garnku podgrzewam sok z truskawk. Zdejmuję z palnika i dodaję 3 łyżeczki agaru, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Odkładam do wystudzenia w chłodne miejsce. Jeśli użyjemy gotowej galaretki, to przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Możemy przyspieszyc proces tężenia, wkładając galaretkę do lodówki.

W misie miksera umieszczam zimną kremówkę i ser ricotta. Dosypuję ksylitolu lub cukru pudru. Rozpoczynam ubijanie na puszysty krem przy pomocy końcówki do ubijania piany. Potrwa to kilka minut. Do ubitego kremu dodaję krem z orzechów laskowych. Mieszam mikserem do połączenia się składników.

Do pucharków wkładam po kilka plasterków truskawek i zalewam do połowy naczynia tężejącą galaretką. Wypełniam pucharki po brzegi kremem, a na wierzchu każdego deseru umieszczam po jednej truskawce i posypuję nasionami chia lub po prostu startą czekoladą.

Desery przechowuję w lodówce i wyjmuję dopiero przez podaniem.

deser z galaretką truskawkową i orzechowym kremem

deser z galaretką truskawkową i orzechowym kremem

deser z galaretką truskawkową i orzechowym kremem

deser z galaretką truskawkową i orzechowym kremem

deser z galaretką truskawkową i orzechowym kremem (4)

 

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *