Tortilla z zielonym pesto z serka kremowego, podawana z salsą z awokado i mango
Nie masz pomysłu na przygotowanie posiłku dla znajomych. Nie znasz smaków i gustu kulinarnego, brak czasu, zakupy w pośpiechu. Nie musisz od razu stawiać na klęskę. Nie rezygnuj! Podpowiem Ci sprawdzoną myśl. Potrzebne będą gotowe pszenne placki wieloziarniste, które kupisz w każdym sklepie, aromatyczne zielone pesto i salsa ze świeżych, południowych owoców i pachnącej kolendry, które wykonasz błyskawicznie, do tego kilka składników, by móc samodzielnie skomponować swój zestaw do smacznej tortilli. Każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na fantazję i możliwość wyboru ulubionych dodatków. Goście będą pod wrażeniem. Prostota, smaczne i świeże produkty to zawsze udane przyjęcie. Ma być kolorowo, wiosennie i z finezją. Spokojnie! W kuchni nie zasiedzisz się na długo. Gotowe tortille są już przeważnie upieczone, wystarczy je tylko podgrzać w opiekaczu lub na suchej patelni. Możesz to zrobić wcześniej, ale świetnie, jeśli zaprosisz swoich znajomych do wspólnego przyrządzania pysznych przekąsek. Uwierz wspólne zadania kulinarne łączą i rozluźniają spiętą atmosferę. Jest przy tym mnóstwo śmiechu i fajna zabawa. Pora na pyszne Wrapy !
Składniki na 6 – 8 porcji:
2 opakowania gotowych pszennych pełnoziarnistych tortilli
150 g surowej szynki wieprzowej w plasterkach
1 ogórek zielony
250 g pomidorków koktajlowych
120 g rukoli
Możesz zamienić na inne świeże warzywa np: kukurydzę, sałatę, czerwoną paprykę
Zielone pesto
1 opakowanie serka Arla Apetina Pesto i Rukola
2 solidne garście rukoli
2 garście nerkowców ( podprażonych na suchej patelni)
50 g sera Grana Padano, Parmezan lub innego sera twardego np; polski Bursztyn
4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
Salsa z awokado i mango
2 dojrzałe awokado
2 dojrzałe mango
pęczek świeżej kolendry
1 papryczka chilli
1 limonka
1 por ( tylko biała część)
oliwa z oliwek Extra Vergine
Przygotowanie pesto
Rukolę myję, osuszam. Przekładam do miksera. Dodaję prażone nerkowce, serek Arla Apetina Pesto i Rukola, kawałki twardego sera. Dolewam oliwę i miksuję do połączenia się składników.
Przygotowanie salsy
Awokado i mango obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do miseczki. Skrapiam obficie sokiem z limonki. Papryczkę i kolendrę siekam drobniutko, dodaję do owoców. Por myję i kroję na drobne paseczki, dodaję do reszty składników, mieszam. Przed podaniem skrapiam oliwą.
Podanie
Tortille podgrzewam w opiekaczu. Zwijam w rulon i przekrawam na pół ( małe wrapy łatwiej jeść). Plastry szynki grilluję po kilka sekund na patelni. Każdy placek smaruję zielonym pesto, nakładam zwinietą w rulon szynkę, kawałki ogórka, pomidorka, liście rukoli, kilka orzeszków i zanurzam w tropikalnej salsie. Pycha…. mniam. Palce lizać.
Wiosenne Wrapy, najlepsze z Salsą z awokado i mango – To jest pyszne….
Pysznie wyglądają
Dziękuję 😉
ZrobioneDobre pesto. Salsą byli wszyscy oczarowani. Nic nie zostało, wszystko zjedzone.
Pesto szybkie i smaczne, mozna wykorzystać jeszcze do innych potraw. Salsa znana i lubiana,mniam…..
Zgadza się ;-), pesto nawet pasuje do makaronu, czy jako pasta na kanapki. Awokado z mango to moje ulubione połączenie. Dziękuję.