Tort Wegański

[Głosów:4    Średnia:4.5/5]

Tort Wegański

Czy to możliwe? Jak się go robi i czy smakuje? Przepis na bezglutenowy tort, który opracowałam dla wegan rozwikła tą zagadkę. Okazuje się, że ludzie propagujący wegański styl życia mogą również korzystać z uciech, jakim są słodkie desery. Nic tak nie poprawia humoru jak mała, słodka pokusa jako przerywnik wyczerpującej pracy, a jeszcze z porcją składników odżywczych. Czy istnieje w ogóle zdrowy tort? Tak kochani, mam dla Was niespodziankę. Możecie spokojnie podjadać go z lodówki bez obaw, że pakujemy do brzucha puste kalorie. Dla wegan istotne sa produkty pochodzenia roślinnego. Nie łatwo przygotować coś, co zatriumfuje na stołach i spowoduje, że będziemy z chęcią wracać do tego przepisu. Jeśli nie lubisz kasz, to po prostu zrezygnuj z mojego pomysłu, bo kasza jaglana wiedzie tutaj prym na piedestale. Tort wykonałam z kaszy jaglanej w połączeniu z mlekiem migdałowym i mączką migdałową. W efekcie tort dostał wyraźnego aromatu migdałowego. Przypomniał mi się wspaniały Almond Cherry. Ma ogromną zaletę – przygotowanie go to przysłowiowa „bułka z masłem ” i nie wymaga pieczenia. Gratka dla zabieganych, którzy nie mają czasu na kuchenne rewolucje. Chłodzimy go przez całą noc. Na drugi dzień jest stabilny i nadaje się do krojenia równych, deserowych trójkątów. Do masy jaglano – migdałowej przypasował mój gruszkowy mus, który wzbogaciłam laską cynamonu i goździkami. Pachniało nieziemsko. Już podczas gotowania ukradkiem podjadałam gruszki z garnka. Były takie smaczne, że zamknęłam trochę musu do słoiczka. Będzie idealnym dodatkiem do zimowych tart. Mój wegański tort zrobiłam bez okazji, ale Ty możesz go wykonać na urodziny lub domową prywatkę. Zapomnij o sztampowych, ociekających masłem tortach i spróbuj Wegański Tort – Moja Chochla.

Zanim pomyślimy o roślinnej diecie
Polecam wykład 101 powodów aby przejść na weganizm.
https://www.youtube.com/watch?v=7YWf-dKzI94

Skłania do przemyśleń nad naszym życiem i metodami odżywiania. Nie jestem weganką, jadam mięso,ryby, ale w mojej diecie nie brakuje zdrowych tłuszczy, dużej ilości warzyw, owoców, dobrych zbóż i przede wszystkim odpowiedniego nawodnienia. Od dłuższego czasu unikam glutenu, który zawierają produkty mączne, pieczywo, makarony i produkty z dodatkiem glutenu. To mój świadomy wybór i nikt mnie do tego nie namawiał. Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że czuję się dobrze, nie brakuje mi energii i nie cierpię na nadwagę. Uprawiam sport i cieszę się z mojej sylwetki.

tort-weganski-1-copy

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się nad przejściem na weganizm proponuję ten filmik
https://www.youtube.com/watch?v=8oz2wQBYf0k

Zerknijcie na wegańską piramidę żywienia

vegan-pyramid-polish-1024x768

Tort Wegański

Składniki ( okrągła foremka o wielkości 19 – 21 cm):

2 filiżanki kaszy jaglanej
300 ml mleka migdałowego
100 g migdałów zmielonych na mączkę
3 łyżki ksylitolu lub cukru
szczypta soli ( do kaszy jaglanej)
olej kokosowy do wysmarowania foremki

Mus gruszkowy:

6 dużych, miękkich gruszek
2 łyżki cukru nierafinowanego
sok wyciśnięty z połowy cytryny niewoskowanej
laska cynamonu
3 goździki

Ponadto:

2 soczyste gruszki do dekoracji tortu
kilka goździków ( opcjonalnie) i cynamon do oprószenia

Kaszę jaglaną gotuję według podstawowego przepisu przepis na kaszę jaglaną

Ciepłą kaszę jaglaną łączę z podgrzanym mlekiem migdałowym. Dosładzam według własnych upodobań. Miksuję na jednolitą masę. Dosypuję zmielonych na mączkę migdałów i mieszam starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Smaruję olejem kokosowym foremkę z odpinaną obręczą. Przekładam do niej masę jaglano – migdałową, dokładnie ubijam łyżką i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam na noc do lodówki.

Przygotowuję mus gruszkowy. Do garnka z grubym dnem wkładam kawałki gruszek, które wcześniej obrałam i usunęłam z nich gniazda nasienne. Zasypuję cukrem i podlewam sokiem z cytryny. Dodaję laskę cynamonu i goździki. Po chwili pomieszczenie wypełnia się korzennym aromatem, który penetruje wszystkie zmysły. Gotuję na średnim ogniu 1 godzinę, aż gruszki zaczną się rozpadać i utracą znaczną część wody. Zdejmuję z palnika, studzę i wkładam do lodówki.

Następnego dnia ponownie zagotowuję mus gruszkowy. Będzie lekko stężały, wyjmuję laskę cynamonu i goździki. Przestudzony blenduję na puree. Tort wyjmuję z lodówki i odpinam obręcz. Oblewam musem gruszkowym, dekoruję świeżymi gruszkami i kilkoma goździkami. Podaję oprószony cynamonem.

Tort zawsze przechowujemy w lodówce. Smakuje świetnie. I co, nie ma powodów do rezygnacji ze słodyczy. Można jeść słodkie desery bez żadnych wyrzutów sumienia.

tort-weganski-2

tort-weganski-3

tort-weganski-4

tort-weganski-5tort-weganski-6

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i wypróbowałeś go w swojej kuchni, zrób zdjęcie swojego dzieła. Prześlij fotkę na orschi.zar@wp.pl. Zostanie umieszczona na blogu.

Przyłącz się do propagowania zdrowego jedzenia!

Justyna Basista

Print Friendly

4 Komentarze dla “Tort Wegański

  1. Bozena Zaręba pisze:

    Super pomysł, bez pieczenia i mało roboty!!!!!!

    1. Justyna pisze:

      Przy tym dietetyczny :-)

  2. JoannaP pisze:

    Jestem w szoku taki piękny ! !

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *