Tort truskawkowa kokosanka na Walentynki

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Tort Truskawkowa Kokosanka dla Zakochanych

Przepis na tort przygotowany specjalnie z myślą dla zakochanych par. Idealnie pasuje na walentynkowy wieczór z ukochanym. Biszkopt kakaowy przełożony kokosowym kremem i frużeliną truskawkową. Prawdziwa fuzja smaków. Połączenie serka mascarpone ze śmietanką kokosową tworzy delikatny i mocno kokosowy krem. Doskonale wyczuwalne  wiórki kokosowe. Smakuje dosłownie jak kokosanka. Kusząca słodka pokusa  może być właśnie na twoim talerzu. Tort sprawdził się podczas ubiegłorocznego, walentynkowego przyjęcia domowego. Goście byli zachwyceni.

Składniki na biszkoptowe blaty (na formę o średnicy 21 cm):

5 jaj rozmiaru L ( w temp. pokojowej)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę i kakao przesiać do miski i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ostrożnie, łatwo je przebić. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Masa powinna potroić swoją objętość. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła. Wykonujemy to starannie, w przeciwnym razie mogą powstać niedopieczone miejsca.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170 0 C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Nie obawiaj się tej czynności, która poprawia spójność upieczonego biszkoptu. Odstawić na kratkę do wystudzenia. Ciemny biszkopt nigdy nie będzie miał gładkiej powierzchni. Zawsze powstaje na wierzchu delikatny stożek. Wystarczy go ściąć nożem i zachować w pudełku. Wykorzystać np: do oprószenia form na inne wypieki. Nie polecam odwracania biszkoptu do góry dnem. Biszkopt traci swoją pierwotną formę, może nawet wytworzyć się lekkie zagłębienie. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem kokosowy:

500 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
1 puszka mleka kokosowego (mocno schłodzonego)
1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego np: malibu
łyżeczka soku z buraka ( nadaje kremowi różową barwę)

Do misy miksera przełożyć zawartość puszki. Jeśli w puszcze jest woda kokosowa, to zlewamy ją do osobnej miseczki ( możemy wodą kokosową nasączyć biszkopt). Śmietankę wykorzystujemy do kremu. Dodajemy mascarpone, cukier, likier i sok z buraka. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe. Gotowy krem schłodzić.

Frużelina truskawkowa:

350 g truskawek świeżych lub mrożonych
2/3 szklanki cukru (można mniej)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

W rondelku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika.

Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki soku z owoców, by nie wytworzyły się grudki. Powoli wmieszać do truskawek. Wystudzić. Frużelina ma konsystencje kisielu.

Poncz:

3/4 szklanki wody lub wody kokosowej wymieszaj pół na pół z likierem  malibu (wódką, czy tylko sokiem z cytryny).

Dekoracja tortu:

kilka świeżych truskawek

czekoladowe patyczki

srebrne perełki cukrowe

kokos do oprószenia boków

 

Na paterze tortowej ułożyć pierwszy krążek biszkoptowy i nakropić go 1/3 ponczu. Krem kokosowy podzielić na 3 równe części ( zaplanować równomierne pokrycie tortu). Rozsmarować na pierwszym krążku i nałożyć połowę frużeliny. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować 1/3 płynu i posmarować drugą częścią kremu. Nałożyć frużelinę. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć pozostałym ponczem i nałożyć krem ( wierzch tortu oraz boki tortu). Schłodzić minimum 2 godziny. Przed podaniem udekorować.

Słodkich Walentynek!

Słodkie wypieki na Mojej Chochli

Kuszące pyszności

Kuszące pyszności

Print Friendly

6 Komentarze dla “Tort truskawkowa kokosanka na Walentynki

  1. Bożena pisze:

    Ten tort jest doskonały, marzenie, uleczy nawet depresje

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję

  2. bianca pisze:

    Zrobione. U mnie zamiast truskawek były jagody. Pyszny torcik w wykonaniu mojej córki był prezentem walentynkowym. Dziękuję.

    1. Justyna Basista pisze:

      Również dziękuję. Jagody też dobrze smakują z kokosowym kremem. Cieszę się, że twoja córka podjęła się upieczenia tortu

  3. Pola pisze:

    Wygląda wyśmienicie :)

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *