Tort straciatella z truskawkami DZIEŃ KOBIET

[Głosów:5    Średnia:4.6/5]

8 MARCA DZIEŃ KOBIET  Tort z myślą o naszym dniu kobiet. W kształcie serca od serca. Naprawdę wielką przyjemność sprawiło mi jego wykonanie. Delikatny biszkopt w kształcie serca, przełożony kremową masą z dodatkiem kawałków czekolady mlecznej i choco crunchy. Nasączony likierem amaretto. Uwieńczony pachnącymi truskawkami. Jednym zdaniem – rozkosz dla podniebienia. Taki torcik możesz wykonać na każdą wyjątkową dla Ciebie okazję. Idealnie schłodzony w smaku przypomina lody straciatella z truskawkami. Obłędnie pyszny. Od teraz mój najbardziej udany i ulubiony tort, który powstał w chwili kulinarnego natchnienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto.

tort straciatella z truskawkami (9)

Składniki na biszkopt w kształcie serca lub okrągła forma o średnicy 19-21 cm:
2 jaja rozmiaru L w temp. pokojowej
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru drobnego do wypieków

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest metodą bezpieczną, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Wytworzone podczas ubijania pęcherzyki powietrza opadną i biszkopt nie urośnie.

Tortownicę o średnicy 19 – 21 cm lub foremkę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170 º C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika na kratkę. Boki biszkoptu oddzielamy od formy przy pomocy nożyka tylko po wystudzeniu ciasta.
Biszkopt przekroić na dwie części.

Składniki na krem straciatella:
400 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu – dobrze schłodzonej
250 g sera ricotta – z lodówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru amaretto
150 g płatków śniadaniowych choco crunchy
100 g guziczków czekoladowych lub posiekanej na kawałki czekolady mlecznej

Śmietanę, ser, cukier puder i likier umieszczamy w misie miksera. Ubijamy końcówką do ubijania białek do momentu otrzymania gęstego kremu. Nie odchodź od miksera. Pilnuj! Zbyt długo ubijany krem może się zwarzyć.
Masę serową wymieszać delikatnie z crunchy i kawałkami czekolady. Wstawić do lodówki.

Poncz:
100 ml likieru amaretto
100 ml soku z cytryny

Składniki połączyć i naponczować blaty biszkoptowe.

Ułożyć pierwszy z blatów na paterze tortowej i rozsmarować na nim krem. Nałożyć drugi blat biszkoptowy i rozsmarować krem na całej powierzchni tortu, również na jego bokach. Schłodzić w lodówce.

tort straciatella z truskawkami (2)

tort straciatella z truskawkami (3)

Ponadto:
400 g świeżych truskawek
100 g płatków migdałowych
świeża melisa do dekoracji

Truskawki umyć, odszypułkować. Przekroić na połówki i udekorować tort. Boki tortu wyłożyć płatkami migdałowymi. Tort powinien się chłodzić minimum 3 godziny.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *