Tort Merci ……

[Głosów:6    Średnia:5/5]

DZIĘKUJĘ MAMO 

Tort Merci był prezentem dla mojej mamy na Dzień Matki. Wy możecie go wykonać na każdą, najbliższą okazję. Spoglądając w kalendarz będzie to Dzień Dziecka. Tort budzi skojarzenia z letnimi wspomnieniami. Malutkie truskawki zanurzone w nugatowym kremie pod kołderką bitej śmietany, niczym lekki puch, unoszący się na wietrze. Świetnie sprawdzą się tu również inne drobne owoce sezonowe: borówki, jagody, jeżyny, maliny, wiśnie i czereśnie. Blaty tortu to mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, nasączone rumem. Prawdziwa fantazja. Zachwyca swym urokiem i wysublimowanym smakiem. Jest wyjątkowy, nie ma sobie równych. Jeśli ma to być tort, który będą jeść dzieci, należy ciasto zwilżyć herbatą. Tort właściwie jest do przygotowania na ostatnią chwilę. Nie wymaga wiele czasu, chociaż najlepszy efekt uzyskuje się po długim chłodzeniu w lodówce. Duża ilość czekolady w pewnym momencie zaczyna się rozpływać i tort może stracić swoją sztywną strukturę. Polecam Merci….

tort 039_1

Składniki na ciasto ( okrągła tortownica o średnicy 21 cm):

200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
200 g masła
1 szklanka (250 ml) mleka
3 jaja w rozmiarze L
4 łyżki brązowego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
65 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem nugatowy:

250 g serka mascarpone, schłodzonego
200 g kremu nugatowego, typu nutella

Krem śmietankowy:

250 ml śmietany kremówki 36 %, mocno schłodzonej
100 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

100 ml rumu i 100 ml zaparzonej, wystudzonej czarnej herbaty – nasączenie blatów
400 g truskawek gruntowych ( kilka truskawek z szypułkami do dekoracji)
świeża mięta

tort 046_1

Ciasto czekoladowe

W małym rondelku umieścić masło i mleko. Podgrzewać, aż masło się rozpłynie. Dodać czekoladę, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Przestudzić. Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Polewę czekoladową przelać do większej miski. Dodać jajka w całości oraz cukier brązowy i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać do połączenia. Dno formy wyłożyć papierem pergaminowym i przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 C ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ciasto urośnie z lekkim stożkiem. Przekroić na 3 blaty. Górną warstwę pokruszyć na drobne kawałki i schłodzić w lodówce. Dwa pozostałe spody zostawić do przełożenia kremem.

tort 004_1

Krem nugatowy

Ser mascarpone i masę nugatową przełożyć do misy miksera i zmiksować do połączenia się składników na średniej mocy. Jednak nie miksować zbyt długo, krem może zrobić się rzadki. Przełożyć do innej miski i włożyć do lodówki.

Krem śmietankowy:

Mocno schłodzoną kremówkę wlewamy do misy miksera, dodajemy ser mascarpone i cukier puder. Ubijamy z końcówką do ubijania śmietany na gęsty krem. Niezbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Wstawić do lodówki.
Truskawki oczyścić z szypułek i umyć. Część przekroić na połówki, a część zostawić w całości, kilka pozostawić z zielonymi ogonkami. Rum zmieszać z ostudzoną herbatą.

Pierwszy z blatów czekoladowych umieszczamy na paterze tortowej i nakrapiamy miksturą z rumu i herbaty. Smarujemy połową kremu nugatowego i układamy połówki truskawek. Następnie smarujemy połową kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim czekoladowym blatem, który skrapiamy ponczem. Smarujemy pozostałym kremem nugatowym, rozkładamy truskawki i ostatnia warstwa to krem śmietankowy. Boki drugiego blatu mogą nieco opaść od ciężaru kremów, unieś je wpychając delikatnie dookoła całe truskawki. Na wierzchu posypujemy schłodzonymi okruszkami z ciasta czekoladowego i ozdabiamy truskawkami oraz świeżymi listkami mięty.

tort 037_1

Uwaga! Tort powinien być chłodzony przed podaniem minimum 2 godziny.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *