Tort „Krówka” z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców

[Głosów:11    Średnia:4.8/5]

Tort „Krówka” z bezą migdałową i kremem z suszonych owoców

Czy może być coś pyszniejszego w tej chwili od kawałka tego tortu? Zdecydowanie nie. Pozwolę sobie na stwierdzenie, że jest obłędny. Wprost – fantastyczny. Biszkopt nasączony likierem Amaretto, chrupka migdałowa beza. Blaty przełożone masą krówkową i kremem z daktyli, suszonych śliwek i bananów. Kompozycja niezrównana żadnym dotychczasowym wypiekom na blogu. Inne torty mogłyby mówić do niego „szefie”. Tort wykonałam na specjalną okazję, by zachwycić smakiem i oczarować swą okazałością. Udało się, wyszedł wspaniały. W przygotowaniu jest dość pracochłonny, ale czego się nie robi dla najbliższych i oczywiście ten smak, który wybacza grzech rozpustny. Babcie zjadały po dwa kawałki zachwalając między kęsami. Warto pokusić się na ten wypiek przy nadarzającej się okazji, dostarcza wielu przyjemnych doznań kubkom smakowym, a pracę można rozłożyć na dwa etapy. Najpierw piekłam blaty biszkoptowe i bezowe. Następnego dnia przygotowałam kremy i złożyłam cały tort. Wygląda dostojnie i bardzo pokaźnie. O to właśnie chodzio. To alternatywa dla tortów na bazie kremówki i mascarpone. Jeśli znudziły Ci się śmietanowe torty to ten będzie idealny. Zaznaczam, nie należy do lekkich tortów, toteż nie robi się go codziennie. Krem bakaliowy, który nie zawiera cukru można również wykorzystać jako smarowidło do babeczek, tart i ciast. Dobrze smakuje z owsianką i jaglanką na śniadanie. Ostatnio posmarowałam nim nawet kromeczkę chleba z samych ziaren. Przepis na zdrowy krem z suszonych daktyli i śliwek pojawi się jeszcze w osobnym poście na blogu. Powrócimy do przepisu na tort „krówkę”.

Tort krówka z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców (1)

Tort krówka z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców (2)

Składniki na migdałowy biszkopt ( tortownica 23 cm.):

5 dużych jaj w temp. pokojowej ( białka i żółtka osobno)
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru drobnego
1/2 szklanki Amaretto do naponczowania upieczonych biszkoptów
50 ml zaparzonej czarnej herbaty

szklanka = 250 ml

Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę przy pomocy miksera, uważając, by ich nie przebić. Pod koniec ubijania dodaję partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodaję po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypuję przesianą mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszam przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Odradzam mieszanie przy pomocy miksera, zniszczymy powstałe przy ubijaniu białek pęcherzyki powietrza dzięki którym biszkopt rośnie.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia, tylko samo dno, nie smaruje boków. Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temperaturze 170 st. C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorący biszkopt wyjmuję z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuszczam je w fomie na blat kucheny. Studzę na kratce w formie. Dopiero całkowicie wystudzony odzielam nożykiem od formy i odpinam obręcz tortownicy. Następnie kroję na 2 blaty.

Przygotowuję poncz. Mieszam likier Amaretto z zaparzoną, wystudzoną czarną herbatą.

Migdałowe blaty bezowe:

5 białek w temp. pokojowej
szczypta soli
200 g cukru pudru
100 g mielonych na mączkę migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli mikserem kuchennym. Następnie wciąż ubijając, powoli dodaję cukier puder, łyżka po łyżce. Beza powinna być błyszcząca i tworzyć stożki na powierzchni. Na koniec ostrożnie dosypuję mielone migdały z mąką ziemniaczaną i mieszam tylko do połączenia się składników. Masę dzielę na dwie części i przy pomocy rękawa cukierniczego wypełniam masą narysowane na papierze pergaminowym dwa okręgi o średnicy 21 cm ( zaczynając od środka i kończąc przy brzegach).
Wstawiam do piekarnika i piekę w temperaturze 150°C przez 1 godzię i 15 minut. Wyjmuję i odstawiam do ostudzenia. Beza stwardnieje i łatwiej będzie ją zdjąć z papieru.

Krem „krówka”

kostka masła w temp. pokojowej
400 g masy kajmakowej ( puszka) w temp. pokojowej

Masło ucieram z masą kajmakową przy pomocy miksera. Trzeba to robić z wyczuciem, ponieważ może się zważyć. Ważne, aby obydwa produkty były w tej smaej temperaturze pokojowej. Masło powinno być dokładnie połączone z kajmakiem, bez białych, maślanych smug. Nie słodzimy masy. Sama w sobie jest słodka. Krem najlepiej przygotować przed samym przełożeniem blatów.

Krem dzielę na dwie równe części.

Krem bakaliowy

100 g suszonych, odpestkowanych daktyli
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
3 dojrzałe banany
około 1 szklanki wody

Daktyle i śliwki umieszczam w rondelku i zalewam przegotowaną wodą, ale tylko do przykrycia owoców. Gotuję 5 minut i zestawiam z palnika. Studzę.

Banany obieram, kroje w mniejsze kawałki i dodaję do rondelka z owocami ( nie wylewam wody). Miksuję wszystko razem na gładki krem. Wkładam do lodówki do stężenia. Nie ma potrzeby dosładzania. Daktyle i banany mają dużo słodyczy.

Dzielę na dwie części, zostawiając trzy łyżki na wysmarowanie boków tortu.

Ponadto:

100 g migdałów zblanszowanych i obranych z łupinek
Na suchej patelni prażę migdały do lekkiego zrumienienia. Studzę

 

Złożenie tortu

1.Na paterze układam jeden z blatów biszkoptowych. Ponczuję połową ponczu z likierem Amaretto. Smaruję częścią kremu bakaliowego.
2. Delikatnie układam jeden z blatów bezowych ( beza migdałowa jest bardzo krucha) i rozsmarowuję na nim połowę kremu ” krówka”.
3. Przykrywam drugim blatem biszkoptowym i nasączam pozostałą miksturą alkoholową. Przekładam kremem bakaliowym.
4. Układam drugi blat bezowy. Dobrze dociskam, uważając, by beza nie pękła. Smaruję pozostałym kremem krówkowym.
5. Boki tortu delikatnie smaruję kremem bakaliowym. Na wierzchu posypuję prażonymi migdałami.
6. Tort chłodzę w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Tort krówka z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców (3)

Tort krówka z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców (4)

Tort krówka z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców (5)

Tort krówka z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców (6)

Tort krówka z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców (7)

Smacznego!

Torty okazjonalnie i nie tylko:

Tort bezowy z gruszką

Tort bezowy z gruszką

Tort makowy

Tort makowy

Tort wegański

Tort wegański

Tort Bianca

Tort Bianca

Tort Almond Cherry

Tort Almond Cherry

Tort Ispanakli

Tort Ispanakli

Tort Merci

Tort Merci

Tort straciatella z truskawkami

Tort straciatella z truskawkami

Mini torcik z truskawkami

Mini torcik z truskawkami

Currant cake

Currant cake

Print Friendly

8 Komentarze dla “Tort „Krówka” z migdałową bezą i kremem z suszonych owoców

  1. Dorota34 pisze:

    Wspaniale wygląda. Pierwsza klasa!

    1. Justyna pisze:

      Witam, bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie 😉

  2. AsiaM pisze:

    Czym mogłabym naponczować blaty? Chcę zrobić tort dla dzieci.

    1. Justyna pisze:

      Witam, radziłabym do ciasta biszkoptowego dodać ekstrakt migdałowy i naponczować herbatą. Pozdrawiam 😉

  3. BettiBu pisze:

    Kolejny wspaniały wypiek na blogu. Super. Zdjęcia zachęcają do pieczenia. Oczy by jadły.

    1. Justyna pisze:

      Bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie 😉

  4. Gosia pisze:

    Tort pyszny. Amaretto z kajmakiem i tym kremem smakują pysznie. Wielki tort, nadaje się na duże przyjęcia. Moje urodziny były udane, dzięki Pani, dziękuję. Sama nie wymyśliłabym lepszego tortu.

    1. Justyna pisze:

      Witam, cieszę się, że Pani skorzystała z mojego przepisu. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Dziękuję i pozdrawiam ciepło;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *