TORT SZPINAKOWY
Tort Ispanakli, czyli tort szpinakowy. To najprostsze ciasto jakie znam z dodatkiem szpinaku, wywodzi się z Turcji. Swoją popularność zawdzięcza nietypowym wyglądem także w Polsce. Wspaniała głębia zieleni, z naturalnych barwników – liści szpinaku. Doskonale kontrastuje z czerwoną truskawką i białym kremem. Mimo dużej zawartości szpinaku, nie jest on wyczuwalny. Nie ma się co martwić, jeśli nie lubisz szpinaku. Będziesz się rozkoszował jego smakiem w słodkim wydaniu. Ciasto jest bardzo wilgotne i przyjemnie cytrynowe z dodatkiem mięty, słodkie lecz nie przesłodzone, a świeże truskawki są tutaj kwintesencją całego wypieku. Zielony tort był dla moich przyjaciół. Goście byli oczarowani urokiem nietypowego tortu, zjadali nawet po dwa kawałki. Polecam na specjalne okazje, zrobi nie jedno wow na przyjęciu domowym.Znalazłam też przepis na ciasto z ziarenkami granatu zamiast truskawek nazywane jest ‚leśnym mchem’, może znacie je pod tą nazwą? Ciasto można wykorzystać również do innych wypieków, idealnie nadaje się do upieczenia muffinek.
Zapraszam na Tort Ispanakli
Składniki na szpinakowe ciasto ( tortownica – 23 cm):
450 g szpinaku mrożonego
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
1,5 szklanki do 2 szklanek mąki pszennej ( w zależności od konsystencji ciasta)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny niewoskowanej
skórka otarta z 1 cytryny niewoskowanej
Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Można też szpinak rozmrozić przekładając na patelnię. Na wolnym ogniu szpinak szybko się rozmrozi. Warto też zmiksować blenderem, by ciasto miało bardziej jednolity kolor.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać końcówkami miksera do ubijania piany z białek na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.
Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. W razie konieczności dosyp więcej mąki ( od 1,5 szkl. do 2 szkl.). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.
Ciasto urośnie z niedużą górką.Przekroić je na 3 blaty. Uważać przy krojeniu, jest bardzo wilgotne, może się połamać.
Masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej
250 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Dobrze schłodzone składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Nie miksować zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
Ponadto:
świeże liście szpinaku, do dekoracji
250 g świeżych truskawek ( umytych, odszypułkowanych), kilka do dekoracji z szypułkami
świeże listki mięty
Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym i ułożyć kilka przepołowionych truskawek, wciskając lekko w krem. Przykryć drugim blatem ciasta i również przełożyć kremem z truskawkami. Położyć ostatni blat i obłożyć kremem, łącznie z bokami tortu. Wokół brzegów i na wierchu dookoła poukładać listki szpinaku. Udekorować truskawkami i koniecznie świeżymi listkami mięty, które mają wpływ na smak tortu.
Schłodzić przed podaniem minimum 2 godziny. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Inne torty z truskawkami:
Nie jadłam jeszcze takiego pysznego tortu. Szpinak wszystkim smakował, bez wyjątku.