Tort Bezowy Leclerc

[Głosów:5    Średnia:5/5]

Tort bezowy z gruszką

Lekki puch, słodki jak miód – to musi być krucha z wierzchu beza, w środku miękka pianka. Takie dwa okrągłe blaty bezowe przełożone delikatnym kremem – idealnym kremem, nieprzesłodzonym. Połączyłam śmietankę kokosową z mascarpone i żółtkami, powstał wyjątkowy puszysty mus. Dodałam soczyste gruszki odmiany generał leclerc . Ich miąższ jest delikatny, drobnoziarnisty, słodko-kwaskowy, soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny. Powstał nieskazitelny tortowy deser, który podarowałam mojej mamie w dniu urodzin. Była zachwycona wyszukanym smakiem i filigranowym wykonaniem. To dla mnie wysoka ocena moich eksperymentów kulinarnych. Jeśli jesteś pod podobnym wrażeniem, to nie masz nic do stracenia. Inspiruj się ! Stwórz swój wysublimowany deser i serwuj go w najważniejszych dla Ciebie okolicznościach. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla 😉

tort-bezowy-z-gruszka-2

Składniki na dwa okrągłe blaty bezowe o średnicy 21 cm :

6 białek jaj rozmiaru L, w temp. pokojowej
250 g cukru drobnego do wypieków
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
łyżeczka octu jabłkowego

Krem :

1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego ( schłodzona)
250 ml sera mascarpone ( schłodzony )
6 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
12 g żelatyny spożywczej
50 ml wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny niewoskowanej

Ponadto :

2 gruszki odmiany generał leclerc
3 łyżki słodu jęczmiennego lub karmelu
250 ml kremówki 30 % tłuszczu
1 łyżka cukru pudru

Beza

Do dzieży miksera wybijam białka ( żółtka zachowuję do kremu). Rozpoczynam ubijanie począwszy od wolnych obrotów, przyspieszam obroty. Stopniowo dosypuję cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodaję skrobię, ocet dalej ubijam, aż beza stanie się błyszcząca. Wyłączam mikser kiedy piana z białek będzie tworzyła sztywne stożki. Do rękawa cukierniczego przekładam ubitą pianę i wypełniam nią 2 okręgi o średnicy 21 cm ( narysowane na papierze pergaminowym ). Dodatkowo tworzę kilka kleksów ( małe beziki ) obok okręgów, ( w niedużych odstępach). Będą potrzebne do dekoracji tortu bezowego. Blaty bezowe piekę jednocześnie na blaszkach w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st. C. Zaraz po włożeniu blatów bezowych zmniejszam temperaturę do 120 st. C i suszę do 2 godzin.

tort-bezowy-z-gruszka-1

Krem

Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Odstawiam do napęcznienia. Stawiam na palniku i podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia. Nie wolno zagotować żelatyny. Żółtka umieszczam w metalowej misce i stawiam nad gotującą się wodą, ubijam ręcznym mikserem lub trzepaczką, wsypuję cukier waniliowy. Ubijam na puszystą, jasną pianę, dodaję sok z cytryny. Zdejmuję z ognia i wlewam żelatynę, dalej ubijam. Pasta z żółtek będzie gęsta. Odstawiam do wystudzenia ( 30 – 45 st. C ).

Otwieram schłodzoną puszkę mleka kokosowego. Oddzielam śmietankę od wody kokosowej. Śmietankę przekładam do misy miksera, dodaję schłodzony ser mascarpone i miksuję do połączenia się składników. Odrobinę masy mieszam z pastą żółtkową a następnie łączę je razem. Mieszam dokładnie, by nie pozostały żadne białe smugi.

Wystudzony blat bezowy wkładam do tortownicy większego formatu ( 23 cm ). Wykładam cały krem, wyrównuję i przykrywam drugim blatem bezowym. Wstawiam do lodówki na całą noc do stężenia.
Kolejnego dnia delikatnie odpinam obręcz tortownicy. Gruszki obieram ze skóry, wycinam gniazda nasienne. Kroję w ósemki i rozkładam na powierzchni górnego blatu bezowego. Ubijam kremówkę z łyżką cukru pudru i tworzę finezyjne kleksy na kawałkach gruszek. Dociskam w śmietanę 4 stożki bezowe i polewam je słodem jęczmiennym, który wcześniej schłodziłam w lodówce.

Tort bezowy należy przechowywać w lodówce. Jest bardzo delikatny, najlepszy po długim chłodzeniu.

tort-bezowy-z-gruszka-3

tort-bezowy-z-gruszka-4

tort-bezowy-z-gruszka-5

tort-bezowy-z-gruszka-6

Smacznego !

Torty na każdą okazję

Dla każdego od tradycyjnych po bezglutenowe

Dla każdego od tradycyjnych po bezglutenowe

Print Friendly

2 Komentarze dla “Tort Bezowy Leclerc

  1. Meg pisze:

    Torcik pierwsza klasa :)

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *