Tort Almond Cherry

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Almond Cherry

Specjalnie na rozpoczęcie wakacji tort dla amatorów słodkich wypieków. Wyjątkowe połączenie migdałów z czereśniami. Blaty bezowo – migdałowe przełożone lekkim jak puch kremem jajecznym ze słodkimi czereśniami. Wierzch tortu zdobi krem śmietanowy z amaretto. Cała kompozycja bardzo subtelna w smaku, nieprzesłodzony. Jest pyszny, sama rozkosz dla podniebienia. Po prostu uwodzi smakiem. Można się delektować godzinami. Ten tort będzie delikatnym deserem na letnie upały. Niestety nie zdołałam wykonać zdjęć z przekroju tortu ponieważ był prezentem dla mojego taty. Cytując słowa gości „kto takie pyszności robi” mogę z całą pewnością stwierdzić, że skradnie serce niejednego smakosza śmietanowych przekładańców. Polecam na specjalne okazje.

tort almond cherry (1)

Składniki na okrągłe blaty bezowe o średnicy 23 – 26 cm:

6 białek w temperaturze pokojowej
150 g cukru drobnego do wypieków
100 g cukru pudru
150 g mączki migdałowej ( zmielone migdały)

Składniki na krem jajeczny:

6 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
12 g żelatyny spożywczej
50 ml wody
600 ml śmietany kremówki 36 % tłuszczu
400 g czereśni

Składniki na krem śmietankowy:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30% tłuszczu
100 ml amaretto
łyżka słodu jęczmiennego ( stworzy delikatny posmak karmelu)
Ponadto:
100 g migdałów w słupkach
kilka czereśni z zielonymi ogonkami do dekoracji

tort almond cherry (3)

Blaty bezowe

Do misy miksera wlewamy białka. Rozpoczynamy ubijanie od wolnych obrotów, dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Przyspieszamy ubijanie. Beza powinna być błyszcząca i mocno ubita. Do ubitych białek wsypujemy mączkę migdałową, najlepiej w trzech turach, mieszając bardzo delikatnie po każdym dodaniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C z termoobiegiem. Na papierze pergaminowym odrysowujemy dwa koła o średnicy 24 cm. Przy pomocy rękawa cukierniczego wypełniamy okręgi masą bezową, zachowując niewielki odstęp od krawędzi koła, gdyż beza nieznacznie urośnie. Gotowe okręgi umieszczamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Obserwujemy często, jeśli blaty będą się szybko rumienić, wyłączyć termoobieg. Blaty są gotowe gdy białko będzie ścięte. Odstawić do wystudzenia i usunąć ostrożnie przylegający papier.

Krem jajeczny

Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Żółtka z cukrem waniliowym umieszczamy w metalowej misce nad garnkiem z parującą wodą. Ubijamy na puszysty krem przy pomocy ręcznego miksera. Kiedy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z garnka miskę i dolewamy żelatyny. Całość jeszcze raz dobrze miksujemy. Krem odkładamy w chłodne miejsce do lekkiego przestudzenia. Następnie ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę. Najpierw dodajemy łyżkę śmietany do kremu i energicznie mieszamy, po czym przekładamy całą ubitą kremówkę i szybkimi ruchami łączymy z kremem jajecznym. Wstawiamy do lodówki.

Krem śmietanowy

Śmietanę i ser mascarpone umieszczamy w misie robota kuchennego. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu, jednak niezbyt długo, by krem się nie zwarzył. Dodajemy słód jęczmienny i amaretto, mieszając delikatnie mieszadłem miksera. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.

Czereśnie myjemy. Drylujemy i usuwamy ogonki. Kroimy na połówki. Pierwszy z blatów wkładamy do tortownicy. Wypełniamy kremem jajecznym i połówkami czereśni, które zatapiamy w kremie. Przykrywamy drugim blatem bezowym, lekko dociskamy. Smarujemy kremem śmietanowym tylko wierzch tortu. Posypujemy migdałami w słupkach, a na środku układamy całe czereśnie. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Tort kroi się bez problemu po długim chłodzeniu.

tort almond cherry (4)

tort almond cherry (5)

tort almond cherry (6)

Smacznego!

Print Friendly

4 Komentarze dla “Tort Almond Cherry

  1. Monica pisze:

    Wygląda przepysznie z tymi wisienkami :)
    Pozdrawiam!

    1. Justyna pisze:

      bardzo dziękuję, również pozdrawiam 😉

  2. Magda.S pisze:

    Szukałam i znalazłam. To będzie niespodzianka dla siostry. Dzięki

    1. Justyna pisze:

      Cieszę się, że mój przepis na coś się przydał. Pozdrawiam i życzę udanej niespodzianki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *