Torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką

[Głosów:9    Średnia:4.1/5]

Torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką

Galaretka wiśniowa, puszysta pianka, wykonana ze śmietany i mrożonych wiśni, kremowy pieczony sernik z kokosem i ciasteczkowy spód to kompozycja letniego torciku. Pomysł na tort serowy powstał spontanicznie, ale okazał się słodkim upominkiem dla taty. Dla Was też może być prezentem, jeśli tylko najdzie Cię ochota na pieczenie, to właśnie będzie idealne ciasto na letnie podwieczorki. Serowy torcik świetnie sprawdzi się również z innymi sezonowymi owocami: truskawkami, czereśniami, czy jagodami. Nie muszą być mrożone, świeże owoce jak najbardziej pasują do deseru. Przygotowanie torciku na pierwszy rzut oka wydaje się czasochłonne, ale warto czasem poświęcić więcej czasu, by wypiek stał sie wyjątkowy. Zacznijmy od upieczenia sernika, a potem pódzie już jak z płatka. Zdradzę Wam tylko, jest warty tego grzechu.

torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką www.mojachochla

Torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką

Składniki na ciasteczkowy spód w formie 24 cm:

250 g kakaowych markizów z nadzieniem kakaowym
2 duże banany
20 g wiórków kokosowych

Masa serowa:

500 g twarogu tłustego, zmielonego na sernik
250 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków lub mniej ( w zależności od preferencji)
2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego ( można pominąć, jeśli będą jeść dzieci)
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki pszennej

Wiśniowa pianka:

300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
350 g mrożonych lub świeżych, wypestkowanych wiśni
3 łyżki cukru
3, 5 łyżeczki żelatyny spożywczej

Ponadto:

1 galaretka wiśniowa
świeże owoce do dekoracji
kilka listków mięty lub melisy

torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką www.mojachochla

Torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką

 

Wykonanie

Wszystkie składniki na spód wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej ( napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Masę serową przelać na podpieczony spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Wiśnie wypestkowane (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w rondelku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika.

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłych wiśni, dokładnie zmiksować blenderem, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z wiśni. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu wiśniowego wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Po stężeniu na mus wylać galaretkę przygotowaną według przepisu, zmniejszając ilość wody do połowy. Można ozdobić dodatkowymi świeżymi owocami – borówkami i świeżą miętą lub melisą.

Torcik przechowujemy w lodówce.

torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką www.mojachochla

Torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką

 

Smacznego!

Letnie, słodkie wypieki na Mojej Chochli

rolada szpinakowa z jeżynami

Rolada szpinakowa z jeżynami

Print Friendly

2 Komentarze dla “Torcik serowy z kokosową nutą i wiśniową pianką

  1. Alutka34 pisze:

    Słodki moment zspomnienia

    1. Justyna pisze:

      Każdemu czasem potrzeba 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *