Tofurnik dyniowy z rodzynkami

[Głosów:6    Średnia:5/5]

Tofurnik dyniowy z rodzynkami

Mój pierwszy słodki wypiek na blogu z wykorzystaniem tofu, zaczerpnięty z wegańskiego bloga „Weganon”. Fotki jakie oglądałam zachęciły mnie do wypróbowania eksperymentalnego tofurnika. Przyznam, że nigdy wcześniej nie jadłam, nie piekłam żadnych ciast z soją. W naszym domu rzadko spożywamy soję, bo wolimy sery pochodzenia zwierzęcego. Jednak ciekawa nowych smaków i odkryć kulinarnych podjęłam się upieczenia owego „sernika”. Haloweenowe dynie czekają samotne na parapecie, więc przydały się do masy tofurnikowej. Rodzynki dodały naturalnej słodyczy, polewa czekoladowa nadała mu odrobinę magii, a śliwki uwieńczyły końcowy efekt pracy. To mój pomysł na wegański słodki deser, którym poczęstowałam moich gości. Opinie były zróżnicowane, ale talerze świeciły pustkami. Mój mąż chwalił bardzo spód ciasta. Nie bez powodu, jestem zachwycona połączeniem nasion słonecznika z kokosem i kakao. To rozwiązanie przyda się dla mnie do wypieków, które pojawią się wkrótce na blogu. Ogólnie tofurnik dyniowy zaliczam do smacznych, nowatorskich i popisowych przepisów. Dla mnie to awangarda w słodkim wydaniu. Niecodzienna i niekonwencjonalna słodycz. Warto czasem poszaleć. Zapraszam do testowania przepisu – Moja Chochla.

tofurnik-dyniowy-z-rodzynkami-1

Składniki na okrągłą foremkę, średnicy 20 cm:

Spód tofurnika

1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
1 szklanka wiórków kokosowych
1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
1 kopiasta łyżka dżemu słodzonego ( tutaj truskawkowy)

Masa tofurnikowa

300 g tofu z rolnictwa ekologicznego ( „Solida Foood”)
1 szklanka musu dyniowego ( dynia hokkaido)
2 łyżki skrobi z tapioki
3 łyżki dowolnego słodu ( najlepszy puder nierafinowany)
sok wyciśnięty z jednej niewoskowanej pomarańczy
puszka – 400 ml mleka kokosowego ” Ecomil” ( potrzebna część stała po kilkugodzinnym schłodzeniu)
garść rodzynek

Polewa czekoladowa

2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka mleka roślinnego ( tutaj kokosowe)
3 łyżki cukru pudru nierafinowanego
50 g tłuszczu roślinnego ( masło kokosowe)

Ponadto:

2 śliwki do dekoracji

tofurnik-dyniowy-z-rodzynkami-3

 

Spód

Wiórki kokosowe i słonecznik mielę na drobny pył przy pomocy młynka lub malaksera. Dodaję kakao i dżem. Mieszam i zagniatam widelcem. Powinna powstać gęsta, gliniasta masa

Dno formy z odpinanym rantem wykładam papierem do pieczenia (tylko samo dno. Przekładam masę i wyrównuję wierzch, uklepując łyżką.

Masa

Dynię dokładnie szoruję i wraz ze skórką kroję w grubą kostkę. Układam w naczyniu ceramicznym, podlewam szklanką wody i piekę do miękkości w 180 st. C ( ok 40 minut). Studzę i dokładnie miksuję na mus. Z puszki wyjmuję tylko białą stałą część tzw. śmietankę kokosową. Do dużej miski wkładam tofu, śmietankę kokosową. Dodaję mus dyniowy, skrobię z tapioki, cukier puder i wlewam sok z pomarańczy. Miksuję wszystko blenderem na gładką jednolitą konsystencję. Na sam koniec wsypuję rodzynki i mieszam. Wylewam na spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piekę 50 – 60 minut. Góra tofurnika powinna być ścięta i przybrązowiona. Studzę na kratce i umieszczam w lodówce na całą noc.

Polewa czekoladowa

Kolejnego dnia wszystkie składniki polewy na raz umieszczam w rondelku i mocno podgrzewam nieustannie mieszając. Odstawiam do przestudzenia

Śliwki myję i usuwam pestki. Kroję w cieniutkie plasterki.

Idealnie schłodzony tofurnik delikatnie wypinam z tortownicy. Oblewam polewą czekoladową i dekoruję śliwkami.

tofurnik-dyniowy-z-rodzynkami-2

tofurnik-dyniowy-z-rodzynkami-4

tofurnik-dyniowy-z-rodzynkami-5

tofurnik-dyniowy-z-rodzynkami-6

 

Smacznego !

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *