Tian prowansalski

[Głosów:4    Średnia:5/5]

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

Tian to zwykłe prostokątne bądź kwadratowe naczynie gliniane używane do zapiekania różnych dań w Prowansji. Rozszerzając znaczenie tego słowa to nazwa tego oto warzywnego dania zapiekanego w owym naczyniu. To danie złożone z długo pieczonych warzyw i ziół znane jest od wczesnego Średniowiecza. Istnieją setki jego wariantów! Jest tian z marchewki, selera, kapusty ale też z barweny, z kiełbasek. Mój tian to bakłażan, cukinia, batat, cebula i zioła prowansalskie. To zapiekanka warzywna z kuchni śródziemnomorskiej, która pomimo niewielu składników, zaskakuje nas głębią smaku. Czas pieczenia może wydawać się długi, ale zawsze można pokroić warzywa w cienkie plasterki, a to skraca o połowę czas pieczenia. Jeśli posiadasz szatkownicę lub mandolinę to ułatwisz sobie pracę z krojeniem. Polecam – Moja Chochla

Tian prowansalski (5)

Składniki na tian dla 2 osób:Tian prowansalski (2)

1 bakłażan
1 cukinia
1 batat
1 czerwona cebula
250 ml pasty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku, kilka liści świeżej bazylii
ziola prowansalskie
oliwa z oliwek
sól ziołowa, pieprz świeżo mielony

100 g sera cheddar

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do miseczki wlewamy pastę pomidorową, dodajemy koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, łyżkę ziół prowansalskich, liście bazylii,  sól ziołową i pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.Tian prowansalski (1)

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 2000 C ( góra i dół). Cebulę obierz i pokrój w plastry. Bakłażan i cukinię dokładnie opłucz i pokrój w cienkie plastry. Batat obierz i też pokrój w cienkie plastry. Pomocne będą: szatkownica, albo mandolina.

Tian prowansalski (3)

W płaskim naczyniu ceramicznym lub na blasze do pieczenia rozkładamy warstwę sosu (zostawiamy trochę na wierzch warzyw). Plasterki warzyw układamy naprzemiennie w naczyniu ( w rzędzie lub w formie spirali). Skrapiamy oliwą, smarujemy delikatnie resztką sosu i posypujemy ziołami prowansalskimi. Przykrywamy papierem pergaminowym lub pokrywką z naczynia. Pieczemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć papier, aby przyrumienić wierzch tianu. Od razu posyp startym serem, który rozpuści się na gorącej zapiekance.

Dobrze smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego!

Print Friendly

Komentarz dla “Tian prowansalski

  1. Wandie pisze:

    Many thanks! It a wonderful online site!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *