Tarta z kremowym serkiem Pomidory i Bazylia

[Głosów:8    Średnia:5/5]

Tarta na kruchym spodzie z kremowym serkiem Pomidory i Bazylia

Pomidory i bazylia kojarzą się ze słońcem. Ich aromat przypomina letni oddech po burzy. Świeżość ziół rosnących w balkonowych donicach wyczuwa się wtedy mocniej, ale na taką scenerię musimy jeszcze trochę poczekać. Tymczasem sprawmy sobie wspomnienie lata na talerzu. Do tego potrzebne są tylko smak, dobre chęci i kilka prostych składników. Kruche maślane ciasto wypełnione po brzegi kremowym nadzieniem z kremowego serka, z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Każdy kęs rozpływa się w ustach, przywołując letnie uniesienia. Wykonanie tej tarty jest banalnie proste i zajmie ci godzinkę, jeśli masz już gotowe ciasto, ale jeśli nie, to proponuję Ci wykonać więcej porcji kruchego ciasta, by zamrozić. Ja mam zawsze pod ręką, na wypadek niespodziewanych gości, z resztą bardzo dobrze znam już swoje zachcianki. Tarta wspaniale zaprezentuje się na wegetariańskiej kolacji lub jako dodatek do mięsnego dania. Smak i zapach niezrównany! Po takiej kolacj zostają tylko okruszki. Zapraszam na wiosenne inspiracje w kuchni z kremowymi, delikatnymi serkami firmy Arla Apetina.

tarta z kremowym serkiem pomidory i bazylia (1)

tarta z kremowym serkiem pomidory i bazylia

Składniki na okrągłą formę do tarty ( 27 cm):

Kruche ciasto

250 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
mąka do oprószenia blatu
masło do smarowania formy

Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól i zimne, pokrojone w kostki masło. Siekam przy pomocy noża, dodaję żółtko i szybko zagniatam w jednolitą, zwartą kulę. Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. W tym czasie można zająć się przygotowaniem nadzienia.

Farsz

250 g pomidorków koktajlowych
pęczek świeżej bazylii
2 opakowania serka kremowego Arla Apetina o smaku Pomidory i Bazylia
3 jajka
sól i pieprz do smaku

Pomidorki i listki bazyli myję, następnie osuszam. Pomidorki kroję na połówki. Do miski przekładam serki Arla Apetina. Wbijam jajka. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie widelcem, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą, płynną masę.

Schłodzone ciasto wyjmuję na oprószony mąką blat i rozwałkowuję na wielkość wysmarowanej masłem foremki. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 st. C. Podpiekam przez 15 minut.

Na gorący placek wylewam płynną masę. Układam połówki pomidorków i listki bazylii. Piekę ponownie przez 30 minut w temperaturze 190 st. C. Masa powinna być ścięta, a ciasto delikatnie zrumienione.
Kroję w trójkąty i podaje na ciepło.

Obudź wyobraźnię kulinarną z pysznymi serkami Arla Apetina

tarta z kremowym serkiem pomidory i bazylia (2)

tarta z kremowym serkiem pomidory i bazylia (3)

tarta z kremowym serkiem pomidory i bazylia (4)

tarta z kremowym serkiem pomidory i bazylia (5)

Smacznego!


Codziennie baw się smakiem!

Print Friendly

7 Komentarze dla “Tarta z kremowym serkiem Pomidory i Bazylia

  1. Dorota34 pisze:

    Piękna tarta, ale mam smaka

  2. Cateromarket pisze:

    Do tej pory piekłam tarty na słodko ale postanowiłam sobie, że wypróbuję w wersji na słono. Tym sposobem trafiłam na Twojego bloga i bardzo spodobał mi się przepis. Przetestuję go i dam znać czy tarta się udała :)

    1. Justyna pisze:

      W wersji wytrawnej też smakują. Można poeksperymentować z różnymi warzywami. Mój mąż porównuje tartę do pizzy, choć to dla mnie nie to samo.;-)

    2. Justyna pisze:

      Dziękuję, czekam na komentarz

  3. julita pisze:

    Tarta z tym serkiem wychodzi bardzo smaczna. Fajny przepis.

  4. Kucharz pisze:

    Prostota zawsze urzeka, a ta tarta jest tego dowodem. Dzięki

    1. Justyna pisze:

      Dokładnie, minimum składników, szybko i smacznie. Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *