Tarta po nicejsku – danie wielkanocne

[Głosów:5    Średnia:5/5]

Nadszedł czas jajecznego szaleństwa. Bez jaj wielkanocne śniadanie –  po prostu nie istnieje. Warto już teraz pogłówkować nad wielkanocnym menu. Jaja odegrają tu najważnieszą rolę. Może by tak urozmaicić te potrawy i zamiast kolejnej sałatki z jajkami wybrać tartę po nicejsku? To prawda, że na polskim, świątecznym stole powinny dominować tradycyjne dania, ale czasem można wprowadzić coś nowatorskiego. Przecież nikt się za to nie obrazi. Kruche ciasto skrywa w sobie świeże dodatki, które doskonale podkreślają nadejście wiosny. Wyrazista w smaku rukola, pachnące pomidorki, aromatyczna szynka i oczywiście jaja – ta tarta ma charakter. Dodaj ją do ulubionych twoich przepisów, bo jest wyjątkowa. Polecam na Wielkanoc!

Tarta po nicejsku (3)_1

Składniki na ciasto kruche (forma 28 cm):
25 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
masło i otręby pszenne do wysmarowania formy

Przesianą mąkę siekamy z bardzo mocno schłodzonym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Najlepiej użyj do tego stolnicy, by nie zniszczyć blatu kuchennego. Kiedy składniki z grubsza się połączą, szybko zagniatamy. Formujemy ciasto w spłaszczoną kulę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę.

Wypełnienie tarty :
15 dag serka kremowego lekko solonego
łyżka gęstej kwaśnej śmietany np. 12 % tłuszczu
1/2 opakowania rukoli
8 pomidorków koktajlowych
3 jaja ugotowane na twardo
1 czerwona cebula
10 dag szynki bajońskiej ( francuska szynka długo dojrzewająca)
sól, pieprz świeżo mielony

Okrągłą formę na tartę natłuszczamy masłem i posypujemy otrębami. Szybko wylepiamy ciastem formę. Można to zrobić wyjątkowo przy użyciu rąk. To najszybsza metoda, ale też dobra. Palcami odrywaj ciasto i wylepiaj całą powierzchnię naczynia. Piecz przez 15 minut w piekarniku, rozgrzanym do temp. 180 stopni C. Studzimy na kratce.

Kremowy serek ucieramy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem. Rozsmarowujemy po cieście. Nakładamy rukolę, połówki pomidorków, kawałki szynki bajońskiej, plastry cebuli oraz jajka.

Tak przygotowaną tartę podaje się na zimno, jako śniadanie, czy przystawkę.

Ciekawostka

Szynka bajońska jest tutaj w towarzystwie serka z mleka krowiego. Natomiast Francuzi uwielbiają łączyć swoją szynkę z serami kozimi i pleśniowymi.

Życzę smacznego!

Print Friendly

Komentarz dla “Tarta po nicejsku – danie wielkanocne

  1. KasiaR pisze:

    Bajeczna tarta

Pozostaw odpowiedź KasiaR Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *