Tarta jaglana z jeżynami

[Głosów:6    Średnia:5/5]

TARTA JAGLANA Z JEŻYNAMI 

Deserowa tarta jaglana z jeżynami to przedsmak podwieczorku u mamy. Tartę, jak sama nazwa wskazuje wykonałam z kaszy jaglanej, nie znajdziecie tu ani grama mąki. Tarty cieszą się dużym powodzeniem, ta również znalazła swoje grono fanów, z pewnością jest inna, bo zamiast tradycyjnego kruchego ciasta ma kaszę jaglaną. Nadzienie to jaja i mój ulubiony ser do deserów – ricotta z dodatkiem atramentowych owoców. Smakuje wyśmienicie, a przy tym nie tuczy. Spokojnie możecie zjeść dwa, a nawet kilka kawałków. Gdyby wam było za mało kalorii tartę można podać ze świeżą, ubitą kremówką. Dla mnie najlepsza jest na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale na zimno jako szybka przekąska przed wyjściem do pracy to też miód dla podniebienia. Zapraszam do wspólnego pieczenia- Moja Chochla.

Słodka chwila zapomnienia, a w tle majowy, pachnący bez….

tarta jaglana z jeżynami 021_1

Składniki na okrągłą formę do tarty o wymiarach 27 cm:

150 g kaszy jaglanej
250 ml wody
szczypta soli
3- 4 łyżki cukru nierafinowanego
2 łyżki masła

Nadzienie:

300 g świeżych jeżyn ( mogą być jagody, borówki)
2 łyżki cukru nierafinowanego
5 całych jaj w rozmiarze L
250 g sera ricotta
masło do natłuszczenia formy

tarta jaglana z jeżynami 036_1

1. Upraż kaszę jaglaną, mieszając ją na rozgrzanej patelni przez 2 minuty. Przesyp kaszę do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i pozwól kaszy delikatnie się gotować. W razie konieczności dolej odrobinę wody. Po 15 minutach zdejmij z palnika i odstaw do napęcznienia. Po chwili dodaj masło i cukier i wymieszaj.
2. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 0 C. Trzy jajka roztrzep widelcem w misce, dodaj kaszę, 250 g jeżyn ( 50 g pozostaw do dekoracji ). Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. W innym naczyniu zmieszaj mikserem zaś 2 jaja z serem ricotta i 2 łyżkami cukru na gładką masę.
3. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż na nią masę jaglano – jeżynową, a wierch posmaruj masą jajeczno – serową.
4. Wstaw formę do piekarnika na ok. 45 minut. Tarta jest gotowa, kiedy wierzch stanie się złotobrązowy.
Podawaj ciepłą ze świeżymi jeżynami, albo bitą śmietaną.

tarta jaglana z jeżynami 038_1

Smacznego!

Print Friendly

4 Komentarze dla “Tarta jaglana z jeżynami

  1. Przepis zapowiada się obiecująca, co prawda już po Dniu Matki, ale coś czuję, że przygotuję taki na Dzień Dziecka :))

    1. Justyna pisze:

      Polecam, sprawdzony wielokrotnie.

  2. KasiaR pisze:

    Pyszna tarta!

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *