Tapas ze szpinakiem i batatem

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Tapas ze szpinakiem i batatami

Tapas (z hiszp. tapa – przykrywka, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy, od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Moje tapas przygotowałam na ciepło. Tapas bezmięsne, same warzywa. Dobrze spisze się jako dodatek do innych potraw. Osobiście zjadam je na śniadanie, choć mogą odegrać rolę przystawki przed głównym daniem. Śmiało można przyrządzić do nich kurczaka lub kaczkę. Tapas powstało z batatów, pieczarek, szpinaku, sera, aromatycznej mieszanki przypraw z grubym kożuchem gęstej śmietany. Potrawy kuchni hiszpańskiej są zdrowe, proste w przygotowaniu i jednocześnie pełne smaku i aromatu, a to za sprawą ziół i przypraw. Takie będzie moje tapas. Zapiekłam je w piekarniku w ceramicznych miseczkach, które od razu trafiły na stół. Posypałam płatkami chilli. Było gorąco, nie tylko od buchającego ogniem kominka, tapas rozgrzewało policzki i ostrzyło smak na resztę dań, nie zabrakło obowiązkowego czerwonego wina. Polecam w długie jesienne wieczory na rozgrzewkę zmarzniętego nosa – Moja Chochla.

tapas-ze-szpinakiem-i-batatem-1

Składniki na 4 porcje tapas:

1 okazały batat
kilka pieczarek
150 g świeżych liści szpinaku
4 ząbki czosnku
4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % tłuszczu
150 g sera cheddar
gałka muszkatołowa
cynamon
sól i pieprz do smaku
zioła do smaku: estragon, oregano, bazylia, kolendra
odrobina płatków chilli do posypania gotowego tapas
tłuszcz do wysmarowania foremek ( użyłam masła)

tapas-ze-szpinakiem-i-batatem-2

1. Cztery foremki ceramiczne smaruję delikatnie masłem.

2. Batat obieram i szatkuję w plasterki. Przydatna będzie mandolina. Układam na dnie naczyń. Przyprawiam solą i pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i cynamonu. Ziemniaki przykrywam plastrami cheddara.

3. Pieczarki myję i kroję w grube talarki i układam w foremkach. Wierzch okrywam liśćmi szpinaku i ponownie kawałkami sera. Teraz posypuję odrobiną ziół i posiekanym drobno ząbkiem czosnku ( po jednym na każdą foremkę). Dodaję po jednej kopiastej łyżce kwaśnej śmietany.

4. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Podaję gorące z płatkami chilli.

tapas-ze-szpinakiem-i-batatem-3

tapas-ze-szpinakiem-i-batatem-4

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *