Świąteczny Tort Makowy

[Głosów:4    Średnia:5/5]

Świąteczny Tort Makowy

Ku zbliżających się Świętach pomyślałam o torcie. Jakie składniki powinien skrywać najlepszy tort wigilijny? Bez wątpienia mak – to przecież symbol. Przynajmniej jedna potrawa musi zawierać mak, by w przyszłym roku zapewnić sobie pomyślność, bogactwo, a także potomków. Mak jest niezbędnym składnikiem kutii, makówek, strucli makowych, pierogów na słodko. Menu wigilijne zależy od zwyczajów regionalnych. W końcu w nie każdym domu piecze się torty, a zwłaszcza bez glutenu. Na moim stole nie zabraknie zdrowych słodkości, a już na pewno pysznego, makowego tortu. Oprócz bogatej w bakalie domowej masy makowej będzie masa jabłkowa. Jabłka przecież symbolizują miłość, zgodę i zdrowie. Powieszone czerwone jabłuszka na choince według ludowych tradycji mają nam zapewnić siłę i długowieczność. Wierzch tortu zdobi puree pomarańczowe z ziarenkami wanilii. Już od wieków pomarańcze kojarzono ze słońcem, które jest niezbędne do życia. Symbolizują płodność, rozród i energię życiową. Jeszcze jedna cenna informacja – tort wykonany na kruchym cieście bezglutenowym, to naprawdę będzie ulga dla naszego trawienia. Spróbujcie jest bogaty i wyjątkowy, niecodzienny, bo Święta są raz do roku. Cieszmy się nimi, nie koniecznie odmawiając słodyczy, one też są dla ludzi.

Jedna sugestia

Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej, bądź z jakichkolwiek względów uważacie, że mąka pszenna jest ok, to upieczcie kruche ciasto z mąką tortową. Przepisów na nie znajdziecie mnóstwo, ale na bezglutenowe, dobre ciasto kruche jest garstka. O to przepis , który zawsze się udaje.

swiateczny-tort-makowy-6

Składniki na kruche ciasto bezglutenowe ( forma 21 cm średnicy)

Zasada 100 g mieszanki bezglutenowej i 50 g mąki gryczanej

25 g mąki kukurydzianej
25 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
25 g mąki ryżowej
25 g mąki jaglanej
50 g mąki gryczanej
50 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru

Do płaskiej miski przesypuję wszystkie rodzaje mąk i dodaję zimne masło pokrojone w kostkę. Siekam nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Wbijam jajko i zagniatam, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą zwartą kulę. Ciasto owijam folią spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki.

swiateczny-tort-makowy-1swiateczny-tort-makowy-2

Masa makowa

200 g mielonego maku
300 ml mleka
2 łyżki miodu naturalnego
1 cukier waniliowy
1 jajko
50 g płatków migdałowych
garść suszonej żurawiny

Uwaga

Można kupić suchy mak i zalać go wieczorem ciepłym mlekiem. Następnego dnia zmielić przez maszynkę do mielenia maku.
Jeśli chcecie można użyć też gotowej masy makowej z puszki, lecz odradzam ją ze względu na zawartość syropu glukozowo – fruktozowego, który nie jest zdrowy.

Mleko doprowadzam do wrzenia i wsypuję zmielony mak. Mak natychmiast wchłonie płyn. Zdejmuję z palnika i dodaję miód oraz cukier waniliowy. Mieszam z migdałami i żurawiną. Odstawiam do przestudzenia.

Masa jabłkowa

3 jabłka grójeckie
2 łyżki cukru nierafinowanego
sok wyciśnięty z pomarańczy
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
10 ml wody

50 g rodzynków

Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka kroję w małe kawałki i umieszczam w rondelku. Wyciskam sok z pomarańczy. Wsypuję cukier i zagotowuję. Zmniejszam płomień i gotuję pod przykryciem 5 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszam z wodą, wlewam do rondelka i dokładnie mieszam, po chwili zdejmuję z palnika i dodaję rodzynki mieszając. Studzę na chłodnym blacie kuchennym.

Puree pomarańczowe

3 pomarańcze średniej wielkości
ziarenka z jednej laski wanilii
3 łyżki cukru nierafinowanego

Pomarańcze obieram i usuwam białą błonę. Dzielę na kawałki i umieszczam w rondelku. Dodaję cukier i ziarenka wanilii. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję, aż sok częściowo odparuje i lekko przestudzone miksuję blenderem na puree. Wstawiam do lodówki do stężenia.

Ponadto

250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
posypki do dekoracji ( opcjonalnie)

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia ( samo dno ). Wylepiam ciastem całą powierzchnię formy i boki ok 2 cm. Na ciasto rozsmarowuję połowę masy makowej, a następnie całą masę jabłkową. Na koniec pozostałą część masy makowej. Wyrównuję i uklepuję łyżką.

swiateczny-tort-makowy-3swiateczny-tort-makowy-4swiateczny-tort-makowy-5

Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C bez termoobiegu. Wyjmuję i studzę na kratce. Odpinam obręcz tortownicy. Tort wykańczam puree pomarańczowym i ubitą kremówką. Dekoruję dowolnie.

Przechowuję w lodówce.

swiateczny-tort-makowy-7

swiateczny-tort-makowy-8

swiateczny-tort-makowy-9

Wesołych Świąt !

Zobacz inne torty

TORT BEZOWY Z GRUSZKĄ

TORT BEZOWY Z GRUSZKĄ

Print Friendly

2 Komentarze dla “Świąteczny Tort Makowy

  1. Yami pisze:

    Bardzo bogate nadzienie. Skorzystam z przepisu – dzięki

  2. gin pisze:

    Wygląda fantastycznie :) Będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *