Świąteczne ciasto z dynią i bakaliami

[Głosów:9    Średnia:4.7/5]

Świąteczne ciasto z dynią i bakaliami

Nadchodzi powoli czas świątecznego planowania domowych wypieków. Niektóre z nich już można upiec – pierniki staropolskie, czy malutkie pierniczki z kolorowym lukrem i posypkami, które będą niebawem zdobić drzewa choinkowe i świąteczne stoły. Cała praca w naszych rękach – drogie Panie. To od nas zależy świąteczna atmosfera i magia Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowania są wyczerpujące, ale każdego roku czekamy z utęsknieniem, by wspólnie zasiąść przy kolacji wigilijnej, bez żadnego pośpiechu, przy blasku pierwszej gwiazdy na niebie i białych świec rozświetlających pogodne twarze przybyłych gości. Słodycz pachnącego ciasta zjadanego w gronie najbliższych smakuje najbardziej. Wypieki mogą być bez dodatku cukru, wystarczy odrobina miłości, by osłodzić nawet gorzką czekoladę. Z zapasów spiżarkowych wyczarowałam dyniową, puszystą krajankę. Wzbogaciłam bakaliami i przyprawą piernikową. Miękkie , wilgotne, puszyste, otulone korzennym zapachem, a przy tym niewymagające i bardzo smaczne. Koniecznie upieczcie podwójną blachę – znika w szybkim tempie.

swiateczne-ciasto-dyniowe-z-bakaliami-1

Składniki na formę o wymiarach maks. 33 x 20 cm:

2 szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej
2 łyżki cukru nierafinowanego
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Ponadto:

450 g puree z dyni
4 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka miodu spadziowego
1 szklanka rodzynków
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
garść posiekanych, suszonych fig
łyżeczka skórki pomarańczowej, suszonej
łyżeczka skórki cytrynowej, suszonej

Pierwsze, suche składniki przesiewam do miski, mieszam. W osobnym naczyniu mieszam przy pomocy rózgi kuchennej puree z dyni, jajka, olej, miód. Dodaje suche przesiane składniki i miksuję ręcznym robotem  tylko do połączenia się składników. Na końcu dodaję rodzynki i drobno posiekane orzechy, posiekane figi, skórki z owoców cytrusowych i dokładnie mieszam łyżką.

Ciasto przelewam do formy o wymiarach 33 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzę na kratce. Można ciasto oprószyć cukrem pudrem. Kroję w kostkę w formie i przekładam na talerz.

swiateczne-ciasto-dyniowe-z-bakaliami-4

swiateczne-ciasto-dyniowe-z-bakaliami-2

swiateczne-ciasto-dyniowe-z-bakaliami-3

swiateczne-ciasto-dyniowe-z-bakaliami-5

Smacznego!

Print Friendly

Komentarz dla “Świąteczne ciasto z dynią i bakaliami

  1. Gosia.wip pisze:

    Bardzo proste i smaczne ciasto. Szybkie, u mnie zamiast puree z dyni były powidła. Dziękuje za inspiracje. Blog ciekawy i ogromne zdjęcia .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *