Świąteczna kiełbasa w sosie pomidorowym

[Głosów:0    Średnia:0/5]

 

ŚWIĄTECZNA KIEŁBASA – PEŁNA AROMATÓW

Swojska czyli naturalna kiełbasa bez konserwantów, idealna na świąteczne śniadanie. Wybierzcie najlepszej jakości, za sprawdzonych źródeł. Może być surowa, biała. Podsmażona na patelni. W towarzystwie aromatycznych warzyw w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Potrawa pachnie niezwykle. Zioła jeszcze wzmacniają smak. Wystarczy niewiele czasu, by przygotować doskonałe danie. Uwielbiam warzywa, czy to gotowane na parze, czy to pieczone. Odkryjmy to co najlepsze i jedzmy dużo warzyw. Polecam nie tylko od święta!

kiełbasa i jaja 040_1
Składniki na 5 porcji:

5 kawałków surowej kiełbasy
pół bulwy kopru włoskiego
4 łodygi selera naciowego
puszka pomidorów drobno krojonych
kilka pomidorów suszonych z zalewy w oliwie
sól, pieprz świeżo mielony
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonej bazylii i oregano

1. Kiełbasę delikatnie ponacinać z jednej strony, podsmażyć na oliwie z suszonych pomidorów. Gdy kiełbasa przyrumieni się, odłóż ją na półmisek.
2. Na tej samej oliwie podpiecz fenkuł pokrojony na mniejsze kawałki oraz seler naciowy.
3. Wlej pomidory z puszki i doprowadź potrawę do wrzenia. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką. Bazylię i oregano rozetrzyj w dłoniach, by uwolnić cały aromat. Na sam koniec dodaj pokrojone w paski pomidory suszone, osączone z zalewy. Wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę.
4. Kiełbaski polej gorącym sosem pomidorowym z warzywami.
5. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *