Surówka z botwiną marchewką pomarańczą i sezamem

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Surówka z botwiny marchewki jabłka z pomarańczą i sezamem

Wiosna to okazja do sadzenia różnych nasion i długo wyczekiwany moment, po okresie zimowym na konsumpcję młodych warzyw i soczystych owoców. Siejemy więc zioła, które przydadzą się do aromatyzowania potraw w naszej kuchni, sadzimy dynię i ogórki. Będą później pyszne zupy i kiszonki. Choć maj nie zatroszczył się o dużą porcję promieni słonecznych, przed nami jeszcze ” zimni ogrodnicy”, warto juz teraz zaplanować wysiewy do gruntu. Uwielbiam sezonowość – takim hasłem mogłabym promować mój blog kulinarny. Majowy sezon to przede wszystkim nowalijki, soczysta zielinina. Na bazarach mogą pojawić się już szparagi, botwina, kwaskowaty rabarbar. Dorwałam właśnie botwinę i zamierzam przygotować smaczną, pełną witamin surówkę. Nie będzie to pospolite połączenie składników. Zaryzykuję i zestawię warzywa ze słodką pomarańczą, marchewką, jabłkiem, doprawię czosnkiem i olejem sezamowym, dla orzechowego posmaku. To będzie niesamowite zagranie smaków i aromatów. Surówka naprawdę ma charakter. Wykonasz ją w ekspresowym tempie i bez przeszkód przechowasz w zamkniętym pojemniku, by zabrać ją jutro do pracy. Korzystaj z możliwości jedzenia surowych warzyw, rób pyszne surówki i wcinaj ile” wlezie”. Chyba nie muszę nikomu przypominać, ilu tu zdrowych rzeczy. Surówka z botwiny dobrze smakuje z grillowaną piersią z kurczaka, czy łososiem gotowanym na parze. Ale będzie obiad! Polecam – Moja Chochla.

Ziarna sezamu i olej sezamowy są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli – substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca i zapobiegającym niektórym nowotworom.

surówka z botwiny marchewki jabłka ipomarańczy z sezamem www.mojachochla (2)

Składniki dla 4 osób:

1 pęczek botwiny
1 pomarańcza wyparzona
1 duża marchewka
1 pęczek cebuli dymki ( tylko bulwy)
1 jabłko, kwaskowatej odmiany ( renata, antonówka)
3 ząbki czosnku lub mniej
sok wyciśnięty z jednej cytryny niewoskowanej
4 łyżki oleju sezamowego
garść sezamu
sól i pieprz świeżo mielony do smaku

Botwinę myję dokładnie i odcinam bulwy. Liście i łodygi kroję drobno. Marchew obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Jabłko myję i kroję na ćwiartki, wydrążam gniazda nasienne, następnie trę na wiórki ( ze skórką).Cebulkę i czosnek obieram i siekam w drobne cząstki. Pomarańczę wyparzam we wrzątku, obieram ze skóry, usuwam białą błonę i kroję na małe kawałki. Wszystkie składniki przekładam do dużej miski. Skrapiam obficie sokiem z cytryny. Dolewam oleju sezamowego. Mieszam, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec posypuję sezamem.

Rada

Ziarenka sezamu można podprażyć na suchej patelni, by wydobyć jeszcze więcej aromatu. Pomarańczę możesz zastąpić słodką klementynką ( pez pestek). Jeśli lubisz owoce w surówkach, to świetnie pasuje tu też mango i owoce granatu. Możesz dorzucić jeszcze słodką kukurydzę i orzechy np: nerkowce.

surówka z botwiny marchewki jabłka ipomarańczy z sezamem www.mojachochla (1)

 

Życzę smacznego!

Dietetyczne dania na wiosnę

Lekkie posiłki z sezonowymi warzywami

Lekkie posiłki z sezonowymi warzywami

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *