Spaghetti z cukini z klopsikami
Wreszcie nadszedł czas ożywienia. Przyroda z każdym dniem kalendarzowej wiosny nabiera cudownych soczystych barw, które napawają optymizmem i energią do działania. Od razu na duszy weselej. Na parapecie dorodna rzeżucha pręży się w doniczce i woła, by jej skubąć trochę do dania. W koszyku okazałe cukinie i pomidory. Oj czuję, że będzie pysznie i zdrowo. Kiedy przeczytałam w książce o zaletach surowych warzyw, pomyślałam o cukinii. W końcu ogórki zielone zjadamy świeże na kanapkach. Smak surowej cukini niczym nie różni się od zielonego ogórka, zatem wypróbujmy jej w potrawach zamiast makaronu. To trafiona opcja dla osób na diecie. Nadmiar warzyw nie zaszkodzi, a węglowodany mogą iść w odstawkę. Przyda się obieraczka do warzyw, eksperci kulinarni zalecają nawet specjalną obieraczkę do tzw: julienne – pocięte w paski warzywa.Cukinia pocięta w długie wstążki z sosem pomidorowym w towarzystwie delikatnych mięsnych klopsików stworzy kompletny posiłek pełen smaku i aromatu z dużą porcją wartości odżywczych. Spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni. Dla mnie to danie jest wyjątkowe. To hit w zdrowym odżywianiu, a premiera na Mojej Chochli.
Spaghetti z cukinii ( dla 4 osób)
2 cukinie
zimna woda
Sos
1 duża marchewka
1 cebula
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
łyżeczka suszonego oregano
łyżka oliwy z oliwek
garść świeżej rzeżuchy
Klopsiki
500 g mielonego mięsa wieprzowego
2 jajka
garść posiekanej natki pietruszki
1 cebula
sól i pieprz do smaku
1 l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
Spaghetti
Umyte i osuszone cukinie tnę w długie wstążki przy pomocy obieraczki, obracając równomiernie warzywo w dłoniach. Tak przygotowane spaghetti wkładam do miski z zimną wodą.
Sos
Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Najpierw wrzucam czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję startą marchewkę. Smażę na średnim ogdniu ok. 8 minut. Dodaję pokrojone pomidory sparzone i obrane ze skórki. Duszę wszystko razem pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Klopsiki
W dużej misce mieszam mięso mielone z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i posiekną w kostkę cebulą. Doprawiam solą i pieprzem. Formuję zgrabne kuleczki w wielkości śliwek. Zagotowuję bulion. Do wrzącego bulionu wrzucam klopsiki. Gotuję 25 minut. Odcedzam łyżką do klusek.
Na talerzu układam garść cukiniowego spaghetti, polewam sosem pomidorowym, posypuję rzeżuchą i podaję z klopsikami.
Smacznego !