Śniadanie po grecku

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Śniadanie po grecku

Ten śniadaniowy przysmak, a dla niektórych lekki deser to kulinarna odsłona z cyklu „pocztówka z wakacji”. Greckie śniadanie – jak w większości krajów basenu Morza Śródziemnego – jest zwykle lekkie. Grecy jedzą często naturalny jogurt z miodem, suszonymi owocami i orzechami. Do śniadania pije się kawę, kawę frappé lub mleko. Kiedy myślę o Grecji przypominają mi się nadmorskie miasteczka i uśmiechnięte twarze starszych ludzi, którzy na przyjezdnych patrzą z ciekawością i dużą gościnnością. Choć często sami mają nie wiele, to chętnie się dzielą, zapraszają do swojego domu, przekazują z dziada pradziada przepisy. Fantastyczni towarzysze rozmów i zabaw do białego rana. Właściciele greckich restauracji mają w zwyczaju częstować swoich gości gęstym greckim jogurtem z miodem, orzechami i cynamonem, nawet po zakończeniu głównego posiłku. Mój śniadaniowy jogurt nie jest oryginalnym przepisem greckim, ale równie wspaniale oddaje smak i klimat śródziemnomorskich obyczajów. Polecam nie tylko jako śniadania – Moja Chochla.

śniadanie po grecku (2)
Składniki dla 2 osób:

400 ml jogurtu typu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
1 banan
150 g świezych jagód lub owoców sezonowych
garść migdałów w słupkach
2 łyżki naturalnego miodu lub syropu klonowego
2 łyżki siemienia lnianego
2 szczypty cynamonu
kilka orzechów pekan

Schłodzony jogurt przełożyć do dwóch szklanek. Dodać pokrojonego w plasterki banana. Zasypać migdałami i posiekanymi orzechami. Polać miodem lub syropem klonowym. Oprószyć szczyptą cynamonu. Przybrać świeżymi jagodami i posypać łyżeczką siemienia lnianego.

śniadanie po grecku (1)

śniadanie po grecku (3)

śniadanie po grecku (4)

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *