Smoothie jaglane z awokado i bananem
Z porannego wstawania chyba lubię tylko takie pyszne śniadania. W mig uporam się z jego przygotowaniem, dzięki sprytnemu robocie. Wszystkie produkty lądują w dzbanku i po chwili mam apetyczną miksturę, która natychmiast mnie pobudza. Mogę ją przelać do szklanej butelki i ruszać w drogę, albo wypić część, a resztę schować do lodówki. Koktajle i smoothie mają swoje zalety, kojarzą się z wizytą w kawiarni i słodką, leniwą chwilą w zgiełku codzienności. Nic w tym złego, są tworzone, by wprawić nas w spokojny nastrój. Jeszcze lepiej, gdy będą zdrowe i zaspokoją chęć podjadania. Mój ” smutas” wykonany z kaszy jaglanej, awokado i banana z dodatkiem mleka roślinnego i śmietanki kokosowej uskrzydli niejednego śpiocha, a przy tym dostarczy potrzebnych składników odżywczych.Pracy niewiele, a korzyści nie mało. No to zaczynamy!
Składniki na ok 500 ml smoothie:
1 banan
1 dojrzałe, średniej wielkości awokado
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy lub cytryny niewoskowanej
pełna szklanka dowolnego mleka roślinnego lub zwierzęcego ( u mnie mleko owsiane)
4 kopiaste łyżki śmietanki kokosowej bez emulgatorów ( stała część z puszki mleka kokosowego)
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
dowolna substancja słodząca np : miód, syrop z agawy, syrop klonowy
kilka świeżych malin
quinoa ekspandowana do podania ( nie koniecznie)
Kaszę jaglaną gotuję według tego przepisu. Jak ugotować kaszę jaglaną
Do dzbanka robota kuchennego wkładam pokrojonego w plastry banana, ugotowaną kaszę jaglaną. Awokado przekrawam na pół, wyciągam pestkę i łyżeczką wydrążam miąższ, który dodaję do reszty składników wraz ze śmietanką kokosową. Wyciskam sok z pomarańczy. Wlewam mleko. Miksuję począwszy od wolnych obrotów, następnie przyspieszam obroty i mieszam z dowolną substancją słodzącą w ilości według uznania.
Przelewam do kufelka. Wsypuję quinoa i jeszcze trochę świeżych malin. Zajadam ze smakiem.
Ty też spróbuj!
Na zdrowie!
Aż się oczy śmieją
i twarz promienieje 😉