Słoneczny sernik mango

[Głosów:10    Średnia:5/5]

Słoneczny sernik mango

Dosłownie słoneczny sernik, bo upieczony na spodzie ze słonecznika i wiórków kokosowych, ale też przywołuje wspomnienia słonecznych wakacji. Połączenie tych składników, których spoiwem jest konfitura owocowa wiedzie prym w moich przepisach na słodkie wypieki. Nie znajdziemy tu żadnej mąki, tylko zdrowe, naturalne produkty, będące hitem w mojej kuchni. Pomysły na pyszne ciasta niemal same się tworzą, zwłaszcza, że październik był miesiącem okazji do spotkań towarzyskich i chętnych wypróbowania słodkości nie brakowało. Ten sernik jest całkowicie bezglutenowy. W masie serowej znalazła się moja ulubiona biała czekolada. Dzięki temu sernik zyskał delikatny smak, a wierzch przyozdobiłam żelką wykonaną z mango. Świeże maliny i pomarańcza podkreślają atrakcyjność tego wypieku. Przygotuj go jeszcze dziś wieczorem, naprawdę nie zajmie to wiele czasu, schłodź przez noc w lodówce, by następnego dnia rozkoszować się jego subtelnością i wyszukanym smakiem. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla.

sloneczny-sernik-mango-1

Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 21 cm:

Spód sernika:

1 kopiasta szklanka nasion łuskanego słonecznika
1 kopiasta szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki konfitury np: śliwkowej
1 łyżka gorzkiego kakao

Masa serowa:
500 g sera białego zmielonego trzykrotnie ( półtłusty lub tłusty)
125 g sera mascarpone
125 ml śmietanki kremówki 30 % tłuszczu
3 duże jaja
200 g białej czekolady
2 łyżki do 4 łyżek cukru pudru

Żelka

1 mango średniej wielkości
4 łyżeczki żelatyny

Ponadto:

1 pomarańcza
garść świeżych malin

sloneczny-sernik-mango-3

Spód

Wiórki kokosowe i słonecznik mielę na drobne okruszki przy pomocy młynka lub malaksera. Dodaję kakao i konfiturę. Mieszam i zagniatam widelcem. Powinna powstać gęsta, gliniasta masa

Dno formy z odpinanym rantem wykładam papierem do pieczenia (tylko samo dno. Przekładam masę i wyrównuję wierzch, uklepując łyżką.

Masa serowa

W kielichu robota kuchennego umieszczam twaróg, ser mascarpone, dodaję cukier puder i jaja. Ucieram do połączenia się składników. Nie miksuję zbyt długo, by nie napowietrzać masy.

W rondelku zagotowuję śmietankę. Zdejmuję z palnika i wkładam połamaną białą czekoladę. Odstawiam na 2 minuty, po czym mieszam dokładnie. Ostawiam do przestudzenia.

Ostudzoną polewę czekoladową wlewam delikatnym strumieniem do masy serowej, nie przerywam miksowania.

Płynną masę serową przelewam na spód i piekę ok 60 minuty w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, do tzw. suchego patyczka. Wierzch sernika powinien być ścięty i sprężysty w dotyku.

Żelka

Mango obieram ze skóry i okrawam miąższ od pestki. Miksuję blenderem. Puree z mango przelewam do garnuszka i podgrzewam.

Żelatynę zalewam wodą, tylko do przykrycia i odstawiam na chwilę do napęcznienia. Stawiam na malutkim ogniu, by mogła się rozpuścić. Pilnuję, aby nie doszło do zagotowania, żelatyna straciłaby swoje właściwości żelujące.

Wlewam rozpuszczoną żelatynę do gorącego puree i natychmiast zdejmuję garnuszek z palnika. Mieszam bardzo energicznie, by zapobiec powstaniu niechcianych grudek żelowych. Odkładam w chłodne miejsce.

Puree z mango wylewam na wierzch wystudzonego sernika. Umieszczam na całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia dekoruję świeżymi owocami.

sloneczny-sernik-mango-2

sloneczny-sernik-mango-4

sloneczny-sernik-mango-5

sloneczny-sernik-mango-6

Smacznego!

Moja Chochla poleca serniki:

Sernik ze śliwkami - bez glutenu

Sernik ze śliwkami – bez glutenu

Sernik banofig

Sernik banofig

Sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik klasyczny

Sernik klasyczny

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Sernik Śliwka w czekoladzie

Sernik Śliwka w czekoladzie

Sernik kokosowy z truflą

Sernik kokosowy z truflą

Print Friendly

5 Komentarze dla “Słoneczny sernik mango

  1. gin pisze:

    Takie sernikowe słoneczko wspaniale rozświetli jesienne wieczory :)

    1. Justyna pisze:

      a jesienna szaruga nabierze blasku przy cieple domowego ogniska 😉 Serdecznie pozdrawiam

  2. princessfood pisze:

    Świetny przepis a jeszcze lepszy blog, na pewno zostanę na dłużej :)
    Zapraszam też do mnie 😀

    1. Justyna pisze:

      Bardzo dziękuję również za zaproszenie. Pozdrawiam ciepło

  3. Jaglusia pisze:

    Coś cudownego! Mam ser, mango… Koniecznie muszę to zrobić! https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *