Sezamowe udka z papryką i cebulą

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Sezamowe udka z papryką i cebulą

W mojej kuchni bardzo często używam nasiona sezamu, zarówno z powodu walorów kulinarnych, ale głównie ze względu na ich wielką moc. W prawdzie są to maleńkie ziarenka, to posiadają właściwości zdrowotne. Otóż sezam i wyrabiany z niego olej sezamowy mają liczne właściwości odżywcze, dzięki czemu znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jaki i w kosmetyce. Powinniśmy brać przykład z kuchni azjatyckiej, która bardzo chętnie wykorzystuje to bogate źródło cennych substancji odżywczych. Zatem spójrzcie jak można przyrządzić pyszne danie z ziarnami sezamu. Kurczak nie będzie tu osamotniony, znalazły się też warzywa, które podkreślają smak i aromat potrawy.

Dlaczego sezam jest tak wartościowym produktem?

Przede wszystkim stanowi bardzo bogate źródło wapnia – pierwiastka, który ma ogromny wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego organizmu. Bez niego kiepsko sprawuje się zarówno układ mięśniowy, jak i serce. Minerał chroni również przed osteoporozą.100 g ziaren sezamu zawiera aż 1160 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 118 mg, a żółtego sera – ok. 600 mg).

Dodatkowo solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Z powodu dużej zawartości cynku sezam powinni wprowadzić do jadłospisu mężczyźni, którzy chcą uniknąć problemów z prostatą.

Co ciekawe białko w ziarnach tej rośliny ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z jajek. Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych witamin, przede wszystkim: A (dba o sprawność widzenia i wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek).

Sezamowe udka z kurczaka z papryką i cebulą

sezamowe udka z papryką i cebulą (2)

Składniki dla 2 osób:

4 -6 udek z kurczaka bez kości i skóry
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
4 łyżki oleju sezamowego
sól i czarny pieprz do smaku
łyżeczka papryki wędzonej
szczypta chilli
niewielki kawałek korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
sok wyciśnięty z 1 limonki niewoskowanej
łyżeczka miodu naturalnego lub słodu jęczmiennego
garść ziaren sezamu

1. Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Solimy i odkładamy na bok. Do dużej miski wlewamy olej sezamowy i sok z limonki. Imbir i czosnek obieramy. Imbir trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, a czosnek wyciskamy przez praskę. Dodajemy paprykę wędzoną, chilli i miód lub słód jęczmienny. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Udka umieszczamy w marynacie, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy w paski. Cebulę czerwoną obieramy i siekamy w pióra.
3. Piekarnik nastawiamy na 180 0 C. Przygotowujemy naczynie ceramiczne z pokrywką i umieszczamy w nim zamarynowane udka z kurczaka, czerwoną paprykę i cebulę, odsłaniając mięso. Udka z wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem i ziarnami sezamu. Pieczemy pod pokrywą ok. 40 minut.

sezamowe udka z papryką i cebulą (1)
4. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą kukurydzianą.

Smacznego!

 

 

 

sezamowe udka z papryką i cebulą (3)

sezamowe udka z papryką i cebulą (6)

Print Friendly

2 Komentarze dla “Sezamowe udka z papryką i cebulą

  1. Kasia pisze:

    Jak pysznie wyglądają :)

    1. Justyna pisze:

      dziękuję:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *