Sernik ze śliwkami – bez glutenu

[Głosów:8    Średnia:5/5]

Sernik ze śliwkami – bez glutenu

Wielokrotnie podejmowałyście próbę upieczenia sernika bezglutenowego, który nie do końca spełniał oczekiwania domowników. Ciasto było zbyt kruche, niesmaczne, niedostatecznie słodkie lub sernik był popękany. Zapomnij o tych niepowodzeniach, mam dla Ciebie pyszny sernik ze śliwkami na cieście bez glutenu i jaj. Tak, to naprawdę się upiecze. Łatwy w przygotowaniu i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ma jeszcze jedną, cenną zaletę – nie rośnie, więc nie popęka. Idealnie zaprezentuje się na przyjęciu urodzinowym. Będąc na diecie bezglutenowej nie trzeba sobie odmawiać żadnych potraw, a zwłaszcza słodkich wypieków. Po pierwsze warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną lub skrobię z tapioki i koniecznie kokosową, która jest bogata w błonnik ( zawartość tej ostatniej pomoże nam w strawieniu pokarmu). Mąki najlepiej kupować w zaufanym sklepie ekologicznym. Odradzam gotowe mieszanki koncentratów ciast, bo zawierają niepotrzebne zagęstniki, wywołujące często dolegliwości żołądkowe. Po drugie – niezastąpiona mąka gryczana, która powinna być dodana do każdego ciasta bezglutenowego, co wpływa na konsystencję ciasta. Po trzecie każdy ma swoją granicę słodyczy, dodajemy cukru lub substancji słodzącej według swoich upodobań, tutaj nie trzymamy się kurczowo przepisu. Zastosowanie bananów jako słodzika to też będzie rozwiązanie. Jeśli nie masz śliwek, weź gruszki, albo słodkie pomarańcze. Polecam – Moja Chochla.

sernik-ze-sliwkami-bez-glutenu-2

Składniki na okrągłą tortownicę o średnicy 21 cm:

100 g mąki gryczanej
25 g mąki kukurydzianej
25 g mąki ryżowej
25 g mąki kokosowej
25 g skrobi z tapioki
1 dojrzały banan
70 g masła lub tłuszczu roślinnego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
4 łyżki substancji słodzącej ( opcjonalnie)

Masa serowa:

600 g krajanki twarogowej (odradzam ser z wiaderka)
2 banany
2 łyżki cukru nierafinowanego
3 łyżki mąki owsianej ( gluten free)

Ponadto:

owoce do masy serowej ( użyłam 6 dużych śliwek)

sernik-ze-sliwkami-bez-glutenu-1

Ciasto

1. Mąki odmierzam i przesiewam do miski. Roztapiam w garnuszku masło, studzę na blacie. Banana rozgniatam widelcem na miazgę. Wszystkie składniki łączę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję ewentualnie substancję słodzącą. Mieszam za pomocą widelca. Ciasto będzie bardzo gęste i będzie przypominać konsystencję ciasta kruchego.Na sam koniec wlewam ocet, zagniatam i formuję kulę.

2. Nagrzewam piekarnik do temperatury 170 st. C. Tortownicę smaruję odrobiną tłuszczu, albo wykładam pergaminem ( samo dno). Palcami odrywam kawałki ciasta i wylepiam nim całą powierzchnię foremki.

Masa serowa

1. Twaróg miksuję blenderem na krem. Najprościej zmielić w maszynce, najlepiej trzykrotnie. Dodaję rozgniecionego banana, substancję słodzącą i mąkę owsianą. Wszystko miksuję ręcznym robotem do połączenia się składników. Śliwki myję i kroję w ósemki. Przekładam masę do formy, wyrównuję i na wierzchu układam kawałki owców, lekko wpychając je w serową masę. Piekę ok. 60 minut, bez termoobiegu, do suchego patyczka. Sernik nie rośnie !

2. Upieczony sernik wyjmuję na kratkę i studzę. Następnie delikatnie odpinam obręcz tortownicy i kroję sernik w trójkąty.

sernik-ze-sliwkami-bez-glutenu-3

sernik-ze-sliwkami-bez-glutenu-4

sernik-ze-sliwkami-bez-glutenu-5

 

Smacznego !

Piecz serniki z Moją Chochlą:

 

Sernik Banofig

Sernik Banofig

Sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik wiejski z borówkami

Sernik wiejski z borówkami

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *