Sernik z rabarbarem

[Głosów:6    Średnia:5/5]

BEZ JAJECZNY SERNIK NA CIEŚCIE Z RABARBAREM

Maj i czerwiec to moje ulubione miesiące. Temperatura wzrasta nieoczekiwanie. Ogród zieleni się po deszczu, drzewa wypełniają się kwiatami. Bez pachnie, że aż miło. Jest pięknie! Rozpoczynamy sezon z rabarbarem, a następnie z truskawkami. Już nie mogę się doczekać tych pachnących słońcem owoców. Trzeba wykorzystać dary natury i upiec coś dobrego. Na kolejny majowy weekend wymyśliłam sernik z rabarbarem, ale nie będzie to tradycyjny wypiek. Przyznaję, że poeksperymentowałam trochę z mąkami. Końcowy efekt doświadczeń kulinarnych w kategorii serniki przyniósł niespodziewany sukces. Udało się upiec sernik bez mąki pszennej i bez jaj. Jestem zadowolona, będę go piekła częściej. Umieszczam ten przepis w mojej czołówce. Sami osądźcie – nam smakuje. Zapraszam do wypieku mojego autorstwa.

sernik z rabarbarem (2)

W przepisie została użyta mąka owsiana, która przyciągnęła mnie orzechowym zapachem. Ciasto wykonałam z mąki orkiszowej i maki kukurydzianej. Jaja zostały zastąpione bananami.

Mąka owsiana stosowana jest głównie do wypieku chlebów mieszanych, w celu wzbogacenia ich smaku i poprawienia tekstury. Używa się jej też do wyrobu blinów, placków i ciasteczek. Jest ważnym składnikiem szkockiego napoju – Athole Brose, który robi się z mąki, miodu, whisky i wody. Powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Można ją przygotować samemu. W tym celu wrzucamy płatki owsiane lub kaszkę do młynka (ewentualnie miksera) i dokładnie rozdrabniamy. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera śladowe ilości glutenu, w związku z czym nie wypieka się pieczywa z samej mąki owsianej. Zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych.

sernik z rabarbarem (4)

Składniki na okrągłą tortownicę o wymiarach 19 cm średnicy:

100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki orkiszowej
70 g masła
1 dojrzały banan
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cydru jabłkowego lub octu jabłkowego

Masa serowa:

250 g twarogu półtłustego
1 banan
2 łyżki syropu ze słodu jęczmiennego lub innego słodu ( może być cukier nierafinowany)
2 łyżki mąki owsianej
2 łodygi rabarbaru

Sos owocowy:

W PIEKARNIKU

W PIEKARNIKU

4 łodygi rabarbaru
1 laska wanilii
4 łyżki cukru nierafinowanego
2 łyżki soku z cytryny

Ciasto
1. Mąki odmierzyć i przesiać do miski. Roztopić w garnuszku masło, przestudzić. Banana rozgnieść widelcem na miazgę. Wszystkie składniki łączymy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy za pomocą widelca. Ciasto będzie bardzo gęste. Na sam koniec wlewamy cydr lub ocet, mieszamy.
2. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 0 C. Foremkę wysmaruj odrobiną tłuszczu, albo wyłóż pergaminem ( samo dno). Przełóż surowe ciasto do formy i dokładnie rozprowadź na całej jej powierzchni. Pomocna będzie łyżka.

Masa serowa i sos owocowy
1. Twaróg zmiksuj blenderem na krem. Dodaj rozgniecionego banana, substancję słodzącą i mąkę owsianą. Wszystko zmiksuj do połączenia się składników. Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki. Przełóż masę do formy, wyrównaj i na wierzchu poukładaj kawałki owców, lekko wpychając je w masę. Piecz ok. 60 minut, bez termoobiegu, do suchego patyczka. Sernik nie rośnie !
2. Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości owoców. Ziarenka wanilii wyskrobać z laski, dodać do owoców. Mieszać od czasu do czasu.

Sernik jest gotowy do spożycia już po upieczeniu. Nie wymaga wcześniejszego schładzania. Podawaj z ciepłym sosem z rabarbaru.

Smacznego!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *