Sernik z rabarbarem i borówkami na spodzie z daktyli i migdałów

[Głosów:5    Średnia:5/5]

Sernik z rabarbarem i borówkami na bezglutenowym spodzie

Wiosenne wypieki domowe od pokoleń były pełne sezonowych owoców. Nic w tym dziwnego, kiedy majowe słońce zaczyna dogrzewać, na wiejskich straganach jako pierwszy pojawia się soczyście kwaskowaty rabarbar. Pamiętam z dzieciństwa kawałki rabarbaru, zanurzone w cukrze, a z okienka babcinego domku wydostawał się niezapomniany zapach świeżo upieczonej kruszonki. Brało się tyle, ile ręka pomieści i uciekało w pobliskie lasy na beztroskie harce. Teraz przyszedł czas, kiedy jestem mamą i sama dbam o zdrowe swawole moich dzieci. W majówkowe popłudnia w naszym koszyku piknikowym nigdy nie brakuje też zdrowych łakoci. Na tę przyjemną okoliczność przygotowałam sernik z dużą ilością soczystych owoców. Tradycyjne, mączne ciasto zastąpiłam daktylami z mielonymi migdałami. Dzięki temu sernik jest lżejszy i nie zawiera glutenu. Osoby na diecie bezglutenowej bez rzadnych przeszkód mogą zajadać się moim sernikiem. Spód po upieczeniu zyskuje zaskakujący posmak karmelu ( za sprawą daktyli), a wierzch sernika to puszysta masa serowa z zatopionymi, kwaśnymi owocami. Pyszny, majowy sernik w zdrowszej wersji dla każdego, kto uwielbia słodkości. Idealny na tę porę. Zapraszam na majowe wypieki!

sernik z rabarbarem i borówkami (1)

Składniki na okrągłą formę o średnicy 24 – 26 cm:

 

Spód sernika:

150 g daktyli wypestkowanych
120 g mielonych na mączkę migdałów

Masa serowa:

700 g tłustej krajanki twarogowej, zmielonej trzykrotnie
120 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżki ksylitolu lub drobnego cukru do wypieków
2 kopiaste łyżki mąki owsianej ( bez zanieczyszczeń glutenem)
3 duże, wiejskie jaja
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Owoce:

2 łodygi rabarbaru
120 g borówek
2 łyżki ksylitolu lub cukru
łyżka skrobi ziemniaczanej

sernik z rabarbarem i borówkami (3)

Wykonanie

Daktyle i mąkę migdałową przesypuję do miksera z ostrymi nożami. Miksuję do momentu uzyskania kleistej, zwartej masy ( potrwa to klika minut). Tortownicę wykładam pergaminem ( samo dno) i wylepiam ciastem całą powierzchnię formy. Wyrównuję, uklepując łyżką.

Do misy miksera przekładam zmielony ser, kremówkę i ksylitol, ekstrakt waniliowy. Mieszam wszystko do momentu połączenia się składników. Po kolei wbijam po jednym jajku, nie przerywam mieszenia. Gdy składniki połączą się wsypuję mąkę owsianą i jeszcze raz krótko mieszam. Stram się nie napowietrzać sernika ( sernik szybko rośnie i w rezultacie opada).

Rabarbar myję i kroję w grubą kostkę. Zasypuję ksylitolem. Dodaję skrobię. Mieszam o odstawiam na chwilę. Borówki myję i pozostawiam na sitku do odsączenia wody.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 170 st. C. Masę serową przelewam do formy z ciastem. Na wierzchu układam kawałki rabarbaru, lekko zanurzając w masie. Posypuję borówkami, wypełniając szczeliny między kawałkami rabarbaru.

Piekę bez termoobiegu 1 godzinę i 20 minut. Po upływie czasu pieczenia sernik pozostawiam na ok. 15 minut w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami. Wyjmuję na kratkę i studzę całkowicie. Obręcz tortownicy odpinam dopiero, gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

sernik z rabarbarem i borówkami (2)

 

Smacznego !

Serniki na każdą okazję

Tradycyjnie kontra Nowocześnie

Tradycyjnie kontra Nowocześnie

Print Friendly

Komentarz dla “Sernik z rabarbarem i borówkami na spodzie z daktyli i migdałów

  1. KasiaR pisze:

    Świetny sernik. Połączenie tych daktyli z migdałami niebanalne, a w smaku po prostu karmel.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *