Sernik z brzoskwiniami

[Głosów:7    Średnia:5/5]

Sernik z brzoskwiniami

Uwielbiam pieczone serniki. Jeszcze bardziej te, które nie wymagają długiego przygotowania. Zrobiłam go podczas gotowania obiadu dla mojej rodziny. Owsiane ciasteczka były na półce w spiżarni, a twaróg w lodówce. Brzoskwinie ciasteczkowe pięknie uśmiechały się do mnie z owocarki. Wpadłam na pomysł szybkiego sernika. To typowo letni wypiek z sezonowych owoców. Nie należy do przesłodzonych deserów. Słodyczy dodają słodziutkie brzoskwinie, które ukryłam pod masą serową i ozdobiłam nimi wierzch sernika. Smakuje naprawdę imponująco. Podawaj schłodzony z koktajlem o zachodzie słońca, którego przepis znajdziesz również na blogu. Polecam mój autorski przepis – Moja Chochla.

sernik z brzoskwiniami 005_1

sernik z brzoskwiniami 026_1

Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm:

500 g twarogu typu klimek
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki owsianej lub mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru drobnego do wypieków ( opcjonalnie)
2 jaja L
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego
30 -50 g masła
250 g ciasteczek owsianych
5 brzoskwiń ciasteczkowych + 3 brzoskwinie do dekoracji sernika

Spód sernika
Ciasteczka owsiane przesyp do miksera i włącz rozdrabnianie. Masło roztopić w rondelku i przestudzić. Połączyć z miazgą ciasteczkową i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno). Przesypać mieszankę do foremki i dokładnie wklepać ją w dno formy przy pomocy łyżki. Włożyć na 30 minut do lodówki do stężenia.

Masa serowa

Twaróg klimek blendujemy blenderem do uzyskania jednolitego serowego kremu. Przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy ser mascarpone i całe jajka oraz ekstrakt waniliowy. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, dodaj również cukier. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy.

Brzoskwinie myjemy. Zwykle są bardzo twarde, więc odkrawamy cienkie plasterki od pestki. Połowę masy serowej przelewamy do tortownicy i układamy na niej plasterki brzoskwiń. Następnie wlewamy pozostałą część masy serowej i wyrównujemy postukując foremką o blat kuchenny. Sernik pieczemy 50 minut w temperaturze 170 0 C bez termoobiegu na środkowej półce. Na dnie piekarnika umieść naczynie ceramiczne z ciepłą wodą. Dzięki temu sernik będzie miał gładką powierzchnię. Sernik powinien być ścięty i sprężysty. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Sernik możemy już kroić po wystudzeniu, ale najlepiej smakuje schłodzony. Ja chłodziłam sernik całą noc. Następnego dnia udekorowałam plasterkami brzoskwiń i podałam z koktajlem o zachodzie słońca. Boski smak i wyjątkowe doznania.

sernik z brzoskwiniami 007_1

sernik z brzoskwiniami 009_1

sernik z brzoskwiniami 024_1

sernik z brzoskwiniami 041_1

Smacznego!

Sernik stworzony dla koktajlu o zachodzie słońca:

koktajl o zachodzie słońca (4)

Zobacz inne serniki:

 

SERNIK WIEJSKI Z BORÓWKAMI

SERNIK WIEJSKI Z BORÓWKAMI

SERNIK RICOTTA Z MALINAMI

SERNIK RICOTTA Z MALINAMI

SERNIK RED - WHITE

SERNIK RED – WHITE

KOSTKA SERNIKOWA Z TRUSKAWKAMI

KOSTKA SERNIKOWA Z TRUSKAWKAMI

SERNIK - KLASYK

SERNIK – KLASYK

SERNIK Z RABARBAREM

SERNIK Z RABARBAREM

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *