Sernik Wielkiej Nocy – Klasyk

[Głosów:10    Średnia:5/5]

Klasyczny sernik na Wielkanoc

Znakomity przepis na sernik klasyczny bez kruchego spodu. Idealny na zbliżające się Święta Im więcej sera w serniku i mniej ciasta – tym bardziej wykwintny. Użyjmy, więc wysokiej jakości sera, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Sprawdzony sposób – nie dodajemy do sernika ubitych na sztywno białek, ale całe jajka ucieramy razem z masą serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu. Dodajmy dużo rodzynek lub innych ulubionych bakalii. Jest pyszny, taki subtelny sernik z polewą czekoladową, niech zagości też na waszym stole. Tak niewiele pracy, a tyle radości. Koniecznie wypróbuj – to tradycyjny przepis od pokoleń.

sernik 012_1

Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego w temperaturze pokojowej, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 dużych jaj ( wcześniej wybij do miski, by nabrały temp. pokojowej)
100 g masła w temp. pokojowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
garść rodzynek oprószonych w mące lub innych bakalii

Mąki przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakt na końcu, dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 º C. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 º C, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.

sernik 043_1

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Oblać polewą sernik i ozdobić dowolnie.

Smacznego.

Sprawdź przepisy na sernik

SERNIK Z RABARBAREM

Print Friendly

7 Komentarze dla “Sernik Wielkiej Nocy – Klasyk

  1. Przepyszny. Wygląda cudownie!!!!!!!!!!!

  2. Justyna Basista pisze:

    Dziękuję, bardzo mi miło czytać taki komentarz

  3. Ania pisze:

    Rozumiem, ze jajka dodaje się całe bez wcześniejszego ubijania białek?

    1. Justyna pisze:

      Dokładnie całe jajka

  4. grazyna pisze:

    Kilkakrotnie pieklam,smakuje super,bardzo prosty w przygotowaniu

    1. Justyna pisze:

      Dziękuję. Sernik smaczny, prosty i o to chodzi. Pozdrawiam serdecznie

  5. Grażyna pisze:

    Piekę ten sernik od dwóch lat;jest super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *