Sernik wiejski z borówkami

[Głosów:5    Średnia:5/5]

Serek wiejski zwykle jadamy na śniadanie do kanapek, ale chciałam sprawdzić jak smakuje w postaci słodkiego wypieku. Źródłem inspiracji okazał się blog moje wypieki. To dla mnie oryginalne zestawienie serów do typowego sernika. Słony smak kanapkowego serka w ogóle nie jest wyczuwalny, zostaje tu tylko lekka kwaśna nuta, która nadaje mu wyrazistego charakteru. Borówki zatopione w cukrze świetnie podkreślają smak, choć będzie tu pasował każdy owoc leśny. Masa serowa jest ciężka i zbita, mimo że nie zawiera masła. Doskonały na wszelkie okazje. Polecam również na Mojej Chochli!

Składniki na spód do formy 21 cm:

250 g ciastek owsianych
100 g masła w temperaturze pokojowej

Ciastka z miękkim masłem wkładamy do miksera. Rozdrabniamy do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać pokruszone ciasteczka. Wyrównać, dokładnie przy pomocy łyżki wklepać w dno i boki formy, do połowy ich wysokości, następnie schłodzić przez godzinę w lodówce. Przejdźmy do masy serowej.

Składniki na masę serową:

250 g kwaśnego serka wiejskiego w granulkach ( należy wylać serwatkę)
250 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
otarta skórka z jednej limonki lub cytryny
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka w rozmiarze L
1 szklanka jogurtu greckiego
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)
szklanka = 250 ml

Ponadto:
250 g borówek amerykańskich
białko z jednego jajka
2 łyżki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek wiejski wcześniej zmiksować blenderem, na gładko. Utrzeć z twarogiem, cukrem, skórką otartą z cytryny. Wbijać po kolei jajka, dalej ucierając, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Masa będzie bardzo rzadka. Bez obaw, tak powinno być. Piec w temperaturze 160°C przez 1 godzinę i 15 minut, bez termoobiegu. Sernik powinien być sprężysty i ścięty na całej powierzchni. Wystudzić i przełożyć na ozdobną paterę, włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi borówkami obtoczonymi w białku i cukrze.

Smacznego!

.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *