Sernik tradycyjny
Tradycyjnie, jak co roku na Święta Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu moja mama piecze klasyczny sernik. Takiego wypieku nie może też u nas zabraknąć. Prawdziwy, domowy na krajance, na wiejskich jajach i maśle z tłustym kożuchem śmietany. Na samą myśl, aż chce się smakować. Najlepszy, bo najzwyklejszy w swoim rodzaju, bez ciasta i dodatków. Czysta klasyka w świątecznym wydaniu. Taki sernik z pokolenia na pokolenie za każdym razem, gdy wyjmuję pachnący i rumiany z pieca ponownie wpisuję się w karty rodzinnej historii. Przecież każdy wypiek domowy ma przypisaną historię. Moja prababcia mawiała „najwięcej przygód doznałam w kuchni”. Ileż to serca wkładała w pieczenie sprawiając domownikom wiele radości, a przy tym przepisy skrzętnie notowała w zeszycie. Dziś sama jestem gospodynią i mam w domu cudownych łasuchów, którzy zjadają pieczyste słodkości z przepisów mojej prababci. Dziś już wiem, że pasja pieczenia to spadek prababci. Kocham piec dla siebie, dla mojej rodziny, dla przyjaciół. Sprawia mi to mnóstwo przyjemności, a najbardziej kiedy mogę dzielić się tą miłością z najbliższymi. Prosto z serca na świąteczny stół babciny z małymi modyfikacjami, puszysty sernik z chrupiącymi, różowymi okruszkami, które tak chętnie wyjadał mój kochany syn.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 26 cm:
1 kg tłustego sera białego zmielonego trzykrotnie
6 dużych jaj w temperaturze pokojowej ( białka i żółtka osobno) ( babcia zalecała do 10 jaj)
250 g miękkiego masła 82 % tłuszczu + odrobina na wysmarowanie formy
3/4 szklanki cukru pudru lub więcej
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
odrobina mielonych migdałów do posypania tortownicy
cukier puder do dekoracji
zbożowe kuleczki w różowej skorupce Decorada Delecta
Jaja wyjmuję 4 godziny wcześniej z lodówki lub wkładam do ciepłej wody na 30 minut.
Miękkie masło wkładam do dzieży miksera i ubijam na puszysto na wysokich obrotach. Stopniowo dodaję po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijam składniki.
Zmniejszam obroty miksera do średnich, dodaję zmielony ser i łączę. Teraz dodaję po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec mieszam delikatnie, ale bardzo dokładnie z ubitymi na sztywno białkami.
Przygotowuję tortownicę o średnicy 26 cm, smaruję masłem i oprószam mielonymi migdałami.
Masę serową przelewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez 50 – 60 minut. Stopniowo studzę. Najpierw wyłączam piekarnik, po 5 minutach uchylam lekko piekarnik i wsuwam ściereczkę w szczelinę, po 5 minutach otwieram szeroko piekarnik. Wyjmuję po chwili i odstawiam na kratkę do całkowitego wystudzenia. Następnie odpinam obręcz tortownicy, delikatnie oddzielając boki płaskim nożykiem. Przekładam na paterę i posypuję cukrem pudrem. Dekoruję różową posypką z naturalnych składników od Delecty.
Poczuj magię tych Świąt
Każdy kęs rozpływa się w ustach …..
Udanych wypieków świątecznych życzy Moja Chochla z Delectą!
Wybierz swój ulubiony sernik
Uwielbiam ten sernik. Ja dodaję jeszcze otartej skórki cytrynowej. Kusi mnie, kusi
Na pewno też wszystkim smakuje ;-), wszystkiego dobrego na Święta i w Nowym roku
Bardzo dziękuję i życzę również wszystkiego dobrego w Nowym Roku 😉