Sernik ricotta z malinami

[Głosów:8    Średnia:5/5]

 

Włoski deser na Walentynki!

Pyszny włoski deser z malinami na włoskim serku ricotta. Tym razem nie pieczemy, będzie to sernik na zimno z wykorzystaniem kakaowych markizów. Błyskawiczne przygotowanie, zajmie Ci tylko godzinę z dodatkową godziną na chłodzenie. Delikatny smak, aromatyczne maliny oraz chrupki, ciasteczkowy spód mmm…….. błogi stan. Nie sposób odmówić kolejnego kawałka.
Stół pięknie nakryty, ulubiona porcelana, pachnące hiacynty, unoszący się zapach mielonej kawy to czas na podanie pysznego sernika. Brakuje tylko gości. Zapraszam, są jeszcze wolne miejsca przy stole.

Składniki na spód ( forma 23cm):
250 g ciastek kakaowych bez nadzienia ( neo, oreo)
120 g masła w temp. pokojowej

Uwaga!
Ciastka neo i oreo to markizy. Masa, którą są przełożone nie nadaje się na spód ciasta. Należy rozdzielić ciastka i usunąć krem.
Okrągłą formę wykładamy folią spożywczą (dno i boki). Kruche ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i łączymy z bardzo miękkim masłem. Możemy to zrobić ręcznie, albo łatwiej będzie w mikserze. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

rozdrabnianie ciastek

Rozdrabnianie ciastek

Owijanie folią

Owijanie folią

 

 

 

 

 

 

 

 

Spód ciasta

Spód ciasta

Masa serowa:
500 g sera ricotta w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
100 g białej czekolady
400 ml śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej )
15 g żelatyny spożywczej
50 ml wody

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do przestygnięcia. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Całość dokładnie mieszamy i od razu nakładamy na spód z kruchych ciasteczek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut.

Masa serowa

Masa serowa

 

 

 

 

 

 

 

 

Polewa malinowa:
200 g mrożonych malin + kilka świeżych do dekoracji
50 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
100 ml wody

Maliny oraz cukier wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do momentu rozgotowania. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Zimnym sosem malinowym równomiernie pokrywamy wierzch ciasta. Przed podaniem sernik dekorujemy świeżymi malinami.

Schłodzony sernik

Schłodzony sernik

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *