Sernik limonkowy na kruchym spodzie

[Głosów:7    Średnia:4.4/5]

Sernik limonkowy na kruchym spodzie

Wielkanoc to okres, kiedy kuchnia zamienia się w domową cukiernię, pełną pieczystych ciast i hałasu dowarzyszącego przy produkcji słodkich wypieków. Roboty kuchenne wibrują teraz na pełnych obrotach, a w piekarniku dochodzi rumiany sernik. Słodki baranek i zajączek wynurzają się z zielonej, bujnej trawy, to znak już zbliżają się Święta. Jak ja kocham to domowe szaleństwo i te przygotowania. W tym roku stawiam na awangardowe połączenie smaków. Nie zabraknie tradycyjnego sernika Sernik Wielkiej Nocy Klasyk, drożdżowej baby Rumowa baba wielkanocna, ale pojawi się też ożywienie wśród pieczonych deserów. Ten sernik upiekłam klasyczną metodą na kruchym spodzie. Środek wypełniłam lekkim kremem z awokado i limonki, by nadać mu świeżego smaku i aromatu, idealnie wpisującego się w wiosenny obraz delikatnej zieleni. Smak awokado mocno zdominowany sokiem limonkowym i zapach świeżo startej skórki sprawia, że z każdym kęsem tego pysznego sernika czujemy wiosenne ożeźwienie. Doskonały słodki deser umili świąteczne spotkania. Wszystkiego dobrego !!

sernik limonkowy na kruchym spodzie (4)

Składniki na okrągłą formę śred. 23 cm.

Ciasto kruche:

100 g mąki orkiszowej lub tortowej
100 g mąki migdałowej
50 g zimnego masła
50 g zimnej margaryny np: Kasia
1 jajko
szypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

Masa serowa:

500 g twarogu mielonego trzykrotnie ( ser z wiaderka się nie nadaje )
5 jaj ( osobno białka i żółtka) w temp. pokojowej
70 g miekkiego masła
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Krem limonkowy:

2 dojrzałe awokado
2 limonki wyparzone
3 kopiaste łyżki jogurtu typu greckiego
100 ml syropu z agawy

sernik limonkowy na kruchym spodzie (1)

Kruchy spód

Do misy miksera przesiewam mąki. Dodaję zimne, pokrojone w kostkę masło i margarynę. Ucieram przy pomocy haka do ciężkich ciast. Po chwili wbijam jajko, dodaję sól, cukier puder. i cukier waniliowy. Mieszam do całkowitego połączenia sie składników.

Formę okrągłą wykładam papierem pergaminowym i wypełniam ciastem, wyrównuję brzegi. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 12 minut. Wyjmuję i studzę na kratce.

Masa serowa

Miękkie masło ucieram z żółtkami i cukrem na puszysty, jasny krem. Następnie dodaję partiami zmielony twaróg i ekstrakt waniliowy, nie przerywając ucierania. Przesiewam mąkę ziemniaczaną do misy i mieszam tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką.

Masę serową wylewam na podpieczony spód i wstawiam ponownie do piekarnika z obniżoną temperaturą – do 180 st. C, bez termoobiegu na 50 minut.

Upieczony sernik studzę w lekko uchylonym piekarniku. Po 15 minutach wyjmuję na blat kuchenny. Obręcz tortownicy odpinam przy pomocy nożyka dopiero, gdy sernik będzie całkowicie wystudzony.

Krem limonkowy

Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę i wydrążam miąższ wprost do kielicha miksera. Wyciskam sok z jednej limonki, wlewam syrop z agawy i dodaję jogurt. Włączam rozdrabnianie. Krem powinien być jednolity i mieć delikatny odcień zieleni.

Wykończenie

Na środek zimnego sernika nakładam limonkowy krem i dokładnie rozprowadzam go po całej powierzchni. Dekoruję listkami mięty lub bazylii i świeżo startą skórką z wyparzonej limonki.

Przechowuję w lodówce.

sernik limonkowy na kruchym spodzie (3)

sernik limonkowy na kruchym spodzie (2)

sernik limonkowy na kruchym spodzie (5)

Smacznego!

Wypróbuj domowe serniki

Sernik czekoladowy z malinami

Wyjątkowe serniki na każdą okazję

 

Print Friendly

Komentarz dla “Sernik limonkowy na kruchym spodzie

  1. KasiaR pisze:

    Ciekawy ten krem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *